MosskovPavillonen endnu mere klimavenlig
Rebild er godt på vej til for alvor at brande sig selv over for omverdenen som en sund, sporty og klimavenlig kommune. Onsdag aften i denne uge er der offentligt Kick Off-møde i Skørping Idrætscenter forud for Klima Rebild 2017, som gennemføres i uge 13 og 14, 26. marts – 9. april.
Forud for Kick Off-mødet har Vores Avis i samarbejde med Sussi Handberg, med- lem af Det Grønne Råd og garvet tovholder for Klima Rebild-projektet, besøgt Helene og Johannes Dalgaard, som siden januar 2013 har drevet MosskovPavillonen ved Store Økssø.
MosskovPavillonen er og har været helt i front lige siden de første Klima Rebild-uger i 2014, når det gælder miljøforbedringer i den daglige drift.
– I 2014 deltog MosskovPavillonen med en speciel ”klima-menu”, i 2015 var de med i selve åbningsarrangementet, som Naturstyrelsen Himmerland stod for, her i 2016 serverede MosskovPavillonen forskellige klimamenuer, og de er naturligvis med igen i 2017, fortæller Sussi Handberg, inden Helene Dalgaard starter rundvisningen på stedet.
En langstrakt proces
– De klimaforbedringer, vi har gennemført, sker jo ikke kun i ugerne mens Klima Rebild står på, understreger Helene; – det er arbejdsgange, arbejdsrutiner og tankegange, der er grundlaget for dén kultur, vi ønsker at have her på MosskovPavillonen, og vi udvikler hele tiden på denne kultur, fortsætter Helene og giver en række eksempler, som vi for overskuelighedens skyld bringer nederst i denne artikel.
– Klimaforbedringer er en lang proces og en opdragelse; vi fik den smukke skulptur ”Moder Jord” sat op her ved MosskovPavillonen ved åbningen af Klima Rebild i 2015, og den minder os om, at vi ikke længere smider fx øldåser i naturen, da kunstneren Michael Sasserson jo netop lavede skulpturen af gamle øldåser indsamlet af Danmarks Naturfrednings- forenings frivillige på affaldsdagen; – jeg smider heller ikke selv cigaretskod i naturen mere..!
De gamle frysere og køleskabe skrottes
Da vi ankom til MosskovPavillonen for at kigge nærmere på de mange klimavenlige forbedringer på stedet, fik vi iøvrigt helt dårlig samvittighed over at forstyrre: Helene havde nemlig travlt med at gennemgå og vise Leif Lyngsø fra Naturstyrelsen Himmerland, hvor tilbygningen af et nyt køle/fryserum efter planen skal placeres.
Der er stærke restriktioner for tilbygninger til MosskovPavillonen i forhold til de naturskønne omgivelser, farver og funktioner.
– Vi har ansøgt Naturstyrelsen om tilladelse, og det var en meget positiv snak, vi havde, fortæller Helene efter gennemgangen af planerne.
– Bag køkkenet vil vi gerne lave en mindre tilbygning, som skal rumme helt nye, energivenlige køle/frysefunktioner, så vi kan skrotte de syv gamle køleskabe og de syv gamle, utidssvarende frysere.
Store energibesparelser
– Vi vil spare en masse el, effektivisere køkkenet og opnå en betydelig bedre langtidsholdbarhed. Så kan vi langtidsplanlægge, og fragtmanden behøver kun komme én gang om ugen. Samtidig bliver her smukkere, da bagsiden af bygningen bliver renoveret og gasbeholderne dækket ind, slutter Helene.
Helene Dalgaard giver her en række eksempler på klimavenlige ændringer i MosskovPavillonens daglige drift:
BORDPAPIR: – Vi bruger bordpapir oven på dugene. Så sparer vi rigtig meget på vasken. Vi får bordpapiret skåret i 70×70 cm, og det overskydende papir får vi retur, skåret op som kopipapir og kladdepapir, til at skrive beskeder på.
Kokkene og tjenerne bruger detsom”huskepapir”og krydser af: – Over-skudspapir, som ellers var affald, bliver brugt og der spares både penge og ressourcer.
FRAGTMAND: – Fragtmanden er nogle gange kommet kørende herud i sin store lastbil med fx to poser ”prøvekaffe”. Jeg har aftalt med ham, at det skal han ikke mere. Han skal samle ordrerne sammen og kun køre herud i skoven en eller højst to gange om ugen.
POSTEVAND: – Det postevand, der er tilbage på gæsternes borde, når de er færdige med at spise, bliver ikke hældt ud, men brugt til blomster-vanding eller ”bestikvand”, hvor det brugte bestik får den første skylning inden opvasken.
EL: – Så snart herer”gæstfrit”slukkes al unødvendig strøm, fx også lysreklamen på fadølsanlægget. Alle el-paneler til opvarmning er væk, bortset fra toiletterne. I restauranten er el-panelerne afløst af bioethanol-ovn og luft-til-luft varmepumpe, mens komfurerne varmer køkkenet op.
FØDEVARE-KASSER: – Her er der virkelig problemer/udfordringer, som bør løses, da genbrug støder på Levnedsmiddelstyrelsens krav. Det er vanskeligt at få en fælles holdning op at stå fx omkring de blå plastic-kasser, som champignon leveres i, og de sorte som peberfrugerne kommer i, og det samme gælder iceberg, løg og kartofler, som leveres i flamingo-kasser. Det er jo tudetosset, at kasserne ikke bare kan renses og retur-neres, hvorimod der er klare regler for genbrug af kød- og fiskekasser.
GENBRUG AF FRITUREOLIE: – Firmaet Bi-Miljø afhenter gratis den brugte fritureolie, hvorefter den bruges til fremstilling af et nyt produkt.
EGNE GRØNTSAGER: – Vi pusler med planer om at dyrke mange af vore egne grøntsager i Støvring, hvor Johannes har noget jord. Det håber vi at komme i gang med inden så længe.
BRØD PÅ BORDENE: – Vi skærer kun en passende mængde brød til hvert bord, elelrs får vi alt for meget spild. Gæsterne kan bare bede om mere brød, hvis de ønsker det, så er vi der fluks.