Nu kan du hjælpe mod CO2-udslip: Grøn omstilling med modul-batterier til solcelle-anlæg

0

Problemet – eller udfordringen -ved produktion af elektricitet er, at den elektriske strøm i princippet skal bruges i samme sekund den produceres. Dén ”undskyldning” for ikke selv at producere el derhjemme i privaten er nu ved at rinde ud: Verdens første modulbatteri til solcelleanlæg er nu på markedet og kan nemt tilpasses forbruget og gøre både villa og virksomhed selvforsynende. Dermed kan klima- og miljøbevidste medborgere yderligere medvirke til at skåne omverdenen for unødvendigt CO2-udslip.

Det er en milepæl inden for solenergi, som stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müller nu sender på det danske marked, og producenten forudser et sandt batteri-boom, som kan understøtte grøn omstilling.

Effektivt, økonomisk og miljøvenligt

Verdens første modulbaserede og skalérbare batterisystem kaldet MyReserve, fra den tyske producent Solarwatt, kan gøre både nye og gamle solcelleanlæg langt mere effektive, økonomiske og miljøvenlige.
Det unikke ved Solarwatts batteri er, at det er særdeles fleksibelt og nemt kan tilpasses forbruget, når en familie eller virksomhed vokser og får et større behov. Nærmest som at stable Legoklodser kan man nemt klikke ét eller flere ekstra batterier til og lagre fra 2,4 til 60 kW.
Solcelleanlæg i alle størrelser kan dermed gemme overskydende strøm, som produceres i løbet af dagen, og gratis bruge
strømmen om aftenen og om natten, i stedet for at sende den ud på det fælles net, hvorfra forbrugeren skal købe den tilbage. Dermed bliver solceller en økonomisk fordel for husejeren eller virksomheden.
Også i forhold til kampen mod kommende klimaforandringer er batteriet en fordel, da forbruget af CO2-neutral energi vil øges markant.
– Vi tror på, at det vil kunne motivere både boligejere og virksomheder, og samtidig er det et letvægtsbatteri, som kan installeres af en enkelt montør, og dermed er det attraktivt for de mange el-installatører, vi samarbejder med, lyder det fra kategorichef hos Lemvigh-Müller Jesper Lund Andersen.

Hva’ koster det…?

I modsætning til eksisterende batteriløsninger giver MyReserve mulighed for at starte i det små. Et ungt par, som køber hus, kan med MyReserve fx starte med et batteri på 2,4 kW, som blot vejer 25 kg. Kommer der siden børn og el-bil til, og forbruget stiger, kan familien udvide med et eller flere batterier à 2,4 kW. Helt op til fem batterier kan tilsluttes hver styringsenhed.
Hvert modul koster 35.000 kr. plus moms fra grossisten, hvortil kommer installation og øvrige omkostninger for el-knstallatøren, som hyres til at sætte det hele op.
Med et årligt strømforbrug på omkring 4000 kWh, som er det en dansk familie med to børn bruger i snit, vil et enkelt batteri dække 48% og fem batterier dække 83% af familiens forbrug med gratis CO2-neutral strøm. Husstanden kan på den måde skære mange tusinde kroner af el-regningen om året.

Gratis solenergi i mørket

En anden grund til at købe batterier til solcelleanlægget er, at et solcelleanlæg fungerer skævt i forhold til en families behov. På hverdage står huset tomt i dagtimerne og kræver et minimum af strøm mens solen skinner, og anlægget producerer allermest strøm.
Uden batteri bliver solcelleanlæggets overskydende strøm sendt ud på det fælles elnet til en lavere pris, end familien er nødt til at købe den tilbage for igen, når behovet er der om aftenen.

Nye afregningsregler gør batterier til ”sparebøsser”

Batterier til solcelleanlæg har de senere år givet stadig bedre mening økonomisk, da regler og tilskud er blevet forringet.
En ordning, hvor solcelle-ejere så at sige kunne bruge det fælles elnet som batteri, blev sløjfet i 2012. Fra 2016 sløjfede Energitilsynet forsyningsselskabernes rabat til solceller, og i 2017 blev reglerne ændret, så ejere af et solcelleanlæg får færre penge for overskudsstrøm.
Selvforsyning med solcellestrøm er dermed siden 2012 blevet en stadig større økonomisk fordel. De dyre danske energipriser og de forringede økonomiske vilkår er en af grundene til, at Patrik Larsson, der er salgschef for Solarwatt i Norden, tror på, at efterspørgslen på batterier til solcelleanlæg vil stige herhjemme.

Share.

Der er lukket for kommentarer.