Nysum – en Danmarksberømt landsby med smuk udsigt

0

Nysum er en lille landsby i den sydvestlige del af Rebild Kommune, tæt på kommunegrænsen til Mariagerfjord Kommune. I Nysum bor ca. 75 personer, og byen har hverken skole eller købmand. Alligevel er byen kendt af de fleste danskere på grund af Nysumbanen, der blev landskendt i Zulu Djævleræs. Nysum landsby ligger naturskønt med skov, Simested å og tre gamle gravhøje som nærmeste naboer. Her er heller ikke langt til nabolandsbyen Ravnkilde, som Vores Avis vil portrættere på et senere tidspunkt. I Nysum ligger en afdeling af firmaet Colas og lidt uden for byen firmaet Nysum Autopart.

Jeg besøger Nysum samme dag, som der er åbent hus på Nysumbanen (se artikel andet sted i avisen). Grundet arrangementet er der en del trafik i den lille by. Mange biler kommer via Nysum Byvej og drejer ud mod Nysumbanen. Ellers ånder alt fred og idyl i den lille landsby, hvor de fleste beboere nyder forårssolen i deres haver. Byen er ikke stor. På grund af det bakkede terræn kan man næsten se fra byskilt til byskilt. Landsbyen Nysum får mig på mange måder til at tænke på biler og transport. På Nysumgårdsvej ligger udover Nysumbanen flere grusgrave, hvoraf den ene ejes af det internationale firma Colas. Gennem byen gik også Hærvejen – og hvert år passeres byen derfor af turister, som er på cykelferie langs hærvejens cykelrute. Fra Nysum har turisterne frit udsyn over markerne og ådalen med Simested å. Et smukt syn – især på en solskinsdag.

Colas

Colas Danmark A/S er en del af den internationale koncern Colas S.A., Paris. Colas er grundlagt i 1930, og har siden den tid arbejdet med udvikling, fremstilling, salg og udlægning af vejbelægningsmaterialer, fx asfalt. Derudover beskæftiger virksomheden sig med genbrug af opbrudt beton og asfalt, alle aktiviteter i forbindelse med udvikling, salg og fremstilling af bituminøse bindemidler samt udvinding og bearbejdelse af grus- og stenmateriale. Det er netop udvinding og bearbejdelse af grus- og stenmaterialer firmaets afdeling i Nysum beskæftiger sig med. I Nysum har Colas en grusgrav på Nysumgårdsvej. Grusgraven er bestyret af Driftsleder Tommy Bjerregaard. Hermed er Nysum en lille, men vigtig brik, når der skal leveres materiale til de danske, nordiske og baltiske veje.

Nysumbanen

Landsbyen Nysum kom for alvor på Danmarkskortet i starten af dette årtusinde med programserien Zulu Djævleræs. Zulu Djævleræs var et tv-program, der i flere sæsoner sendte kendte danskere ud at køre ræs på Nysumbanen. Racerløbene var tilrettelagt som Zulus helt egen version af motorsportsdiciplinen folkerace. Kendisserne kørte på hold to og to, hvor hvert hold havde henholdsvis en kvindelig og en mandlig kører. Der blev kørt tre heat. Et med mændene bag rattet. Andet heat var et kvinde-heat. Og konkurrencen afsluttedes med Djævleheatet, som var Zulus egen opfindelse. Her fik folkeracerne en campingvogn på slæb og banen flød med alskens mærkelige forhindringer, såsom havenisser, som blev torpederet med høj fart af de ivrige kørere. Løbene blev kørt og optaget på Nysumbanen nær den lille landsby Nysum. Som kommentatorer af programmerne var Nysumbanens egen Bowler Tage, med det borgerlige navn Tage Bisgaard Hansen, og den danske tv-vært og tidligere tennisspiller Jimmy Bøjgaard. Blandt de kendte, der i årenes løb deltog i Zulu Djævleræs, kan nævnes Robert Hansen, Jacob Haugaard og Cecillie Frøkjær. I den forgangne weekend kunne interesserede besøge Nysumbanen til et åbent hus arrangement, hvor gæsterne kunne stifte bekendtskab med det rigtige folkerace, som inspirerede til Djævleræs.

Grusgraven tilhørende firmaet Colas

Grusgraven tilhørende firmaet Colas

Nysumbanen - ca. 2 km fra landsbyen

Nysumbanen – ca. 2 km fra landsbyen

Landsbyen Nysum

Landsbyen Nysum

Krydset, hvor vejen går ud mod Nysumbanen

Krydset, hvor vejen går ud mod Nysumbanen

Velkommen til Nysum

Velkommen til Nysum

Hovedgaden i Nysum

Hovedgaden i Nysum

Det er nogle flotte potespor, man får på bilerne i Nysum ;-)

Det er nogle flotte potespor, man får på bilerne i Nysum 😉

Forårsstemning og smukke farver i en forhave i Nysum

Forårsstemning og smukke farver i en forhave i Nysum

Frit udsyn til åbne marker

Frit udsyn til åbne marker

Share.

Der er lukket for kommentarer.