På kanten af ny syndflodsmyte

0

Klima Rebild-sekretariatet ved Julie Lyngby Therkildsen havde i tirsdags inviteret Ulf Tophøj til at holde foredrag om Syndfloden og Klimaet.

De store naturbetingede klimaændringer, der kan aflæses af aflejringer og Grønlands iskappe blev tidsmæssigt sammenstillet med forskellige folkeslags myter og religiøse fortællinger om syndflod, tørke, udslettelse og folkevandring . Hvad arkæologer har fastslået indtil for 5-10 år siden om menneskets udvikling og folkevandring er med den nye DNA-arkæologi total ændret.

Da sidste istid sluttede, smeltede isen. Havet steg dramatisk og bredte sig ind over land, så mennesker måtte flygte. De store smeltevandslommer ved f. eks. Sortehavet og Balticum blev pludselig gennembrudt medførende enorme tsunamier, som formentlig berettes om i biblen og den finske Kalevala. Istider og smeltninger startede folkevandringer – en dominoeffekt vi stadig kan mærke. Folkestammer uddøde ved nedslagtning, naturkatestrofer eller epidemier og nye folkeslag kom til.

Kan vi lære af historien, så de store antroprogene (menneskeskabte) klimaændringer og de store menneskemassers flugt fra udpinte og klimabelastede områder håndteres intelligent, så der senere kan fortælles lærerige myter.

Share.

Der er lukket for kommentarer.