PAS PÅ: Hvepsestik kan give alvorlige allergiske reaktioner

0

August måned er højsæson for heftig hvepseaktivitet. Bliver man stukket af en hveps, kan det give alvorlige allergiske reaktioner og i værste tilfælde udløse et allergisk shock. 

Hvepsesæsonen er godt i gang, og for danskere med insektallergi kan et stik fra de sværmende hvepse give alvorlige allergiske reaktioner og i værste tilfælde udløse et allergisk shock, også kaldet anafylaksi: En livstruende tilstand, som kræver akut behandling. Man kan fx reagere ved at føle stærkt ubehag, mavekramper, vejrtrækningsproblemer og risikere at miste bevidstheden.

– Hvis du eller en af dine nærmeste bliver stukket af en hveps eller bi, er det vigtigt at være opmærksom på kroppens signaler. Man kan opleve både milde reaktioner og kraftige reaktioner som fx allergisk shock, som er direkte livstruende, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Er du allergisk over for insektstik og oplever en kraftig allergisk reaktion, er det derfor vigtigt at søge hurtig lægehjælp, da det kræver akut behandling, lyder rådet fra Astma-Allergi Danmark.

150 allergiske shock årligt

Hvert år rammes cirka 150 danskere af et allergisk shock, som kan blive udløst af alt fra insektgift, lægemidler og fødevarer: – Et allergisk shock er alvorligt. – Vi ved fra vores medlemmer, at mange lever med en risiko for pludselig at få en livstruende allergisk reaktion. 

– Dén angst og de begrænsninger, det medfører, har stor betydning for den enkeltes hverdag og livskvalitet, siger Anne Holm Hansen. Har man tidligere oplevet en alvorlig allergisk reaktion, anbefaler Astma-Allergi Danmark, at man tager en snak med sin egen læge om udredning og behandling.

Nyttige råd i medlemsbladet

Medlemsbladet AstmaAllergi sætter i det nyeste nummer (aug/sep 2019) fokus på allergisk shock med personlige beretninger, gode råd og ekspertviden. AstmaAllergi-bladet udkommer seks gange om året til Astma-Allergi Danmarks medlemmer.

FAKTA: Vær opmærksom på kroppens reaktioner

Omkring 50.000 danskere har allergi over for bi- eller hvepsestik. Er du blevet stukket af en bi eller hveps, er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan du har det bagefter. Kroppens reaktioner kan inddeles i milde, svære og forsinkede.

Milde reaktioner: 

– Hævelse i området, hvor du er blevet stukket

– Fornemmelse af feber

– Kvalme

– Rødme af huden

– Kløe

– Træthed

– Smerte

– Nældefeber over det meste af kroppen

Er du blevet stukket af en hveps eller bi, kan reaktionen komme i løbet af få minutter og op til fire timer efter stikket. Ved milde reaktioner kan du lindre symptomerne med hurtigtvirkende antihistamin.

Svære reaktioner:

– Føle sig utilpas

– Problemer med 

  vejrtrækningen

– Prikken for øjnene

– Diarré

– Opkast

– Krampe

– Besvime eller blive bevidstløs

Et allergisk chock er en akut allergisk reaktion med livstruende symptomer. Her skal der ringes 112, da det kræver hurtig behandling. Hvert år dør 1-2 danskere af allergisk chock efter insektstik. 

Forsinkede reaktioner:

– Fornemmelse af feber

– Ledsmerter

– Træthed

En forsinket reaktion kan komme helt op til en uge efter, du er blevet stukket.

FAKTA: Her er de hyppigste årsager til allergisk shock

Insektstik: Fra fx bier og hvepse.

Fødevarer: Flere fødevarer kan udløse allergisk shock. Blandt de hyppigste er peanuts (jordnødder), æg, hvede, mælk, skaldyr eller nødder – fx hasselnødder. I de seneste år har der også været flere tilfælde af alvorlige allergiske reaktioner fra kødallergi, som skyldes flåtbid. Her vil reaktionen komme 2-6 timer, efter man har spist kød. En reaktion på kødallergi kan derfor typisk opstå om natten.

Lægemidler: Man kan reagere på alle typer lægemidler. Typisk er det penicillin, og man kan også reagere på fyldstoffer, der er i medicinen.

Kilde: Astma-Allergi Danmark

Share.

Der er lukket for kommentarer.