PAS PÅ: Indbrudstyvene er på overarbejde i efterårsmørket

0

Natten mellem lørdag og søndag er det, også i rent klokkemæssig forstand, slut med ”sommertiden”, og når de lyse timer bliver færre, bliver indbruddene i de danske hjem flere: Vvinterhalvåret højsæson for indbrud. Og skiftet fra sommer- til vinterhalvår sker brat med en oktober måned, der har 30% flere indbrud end september. Stigningen fortsætter erfaringsmæssigt i november og december. Forebyggelsesrådet lyder på masser af lys – et råd, som kun hver tredje dansker følger.

 Der er stor forskel på antallet af lyse timer på et døgn, når der er flest og når der er færrest. Med et skel på over ti timer fra cirka 17,5 timer i juni til 7 timer i december er forskellen til at føle på. Allerede midt i enne uge, den 23. oktober, tæller dagen blot ni en halv lyse timer, og i slutningen af november er dagen aftaget med yderligere tre timer.

Mens vi andre synes, det er trist med al mørket og ligefrem kan gå og blive lidt små-deprimerede, får landets indbrudstyve nærmest lyst til at hejse flaget, for NU er der virkelig fortjeneste i farvandet..!

Varer helt til foråret 

De mange indbrud fortsætter hele vinterhalvåret, og først i april bliver indbruddene væsentligt færre end i oktober, og når vi kommer frem til perioden i den søde juletid, går tyveknægtene nærmest helt amok:

– De fleste er godt klar over, at julemåneden er hårdt ramt. Men de færreste ved, at de skal være ekstra opmærksomme allerede fra oktober, som er en af de mest indbrudsplagede måneder i vinterhalvåret, næstefter november og december. Derfor gør man klogt i at være godt forberedt og træffe sine forholdsregler, hvis man skal være væk hjemmefra efter mørkets frembrud, siger Camilla Nielsen, forebyggel-

seschef hos Tryg Forsikring.

 Tænd lyset!

Et godt forebyggelsestip i de mørke måneder er ifølge Tryg lys – masser af lys.

– Anvend tænd og sluk-ure i de sene eftermiddags- og aftentimer, så det ser ud, som om der er nogen hjemme, selvom du er ude. Det gælder om at forstyrre indbrudstyvenes arbejdsro mest muligt. Klip for eksempel hækken ned og sørg for, at der ikke er helt mørkt på grunden, særligt ved døre og vinduer. Tilknyt eksempelvis en sensor til udendørsbelysningen, så lyset tænder, når der er bevægelse omkring huset, lyder rådet fra forebyggelseschef Camilla Nielsen.

 

De fleste efterlader huset i bælgravende mørke

Ifølge en undersøgelse, som YouGov har gennemført på vegne af Tryg, er det kun hver tredje dansker (34%), der lader lyset være tændt i boligen, hvis der ikke er nogen hjemme, når det er mørkt udenfor. Og mindre end hver tredje (29%) har lys udenfor, der lyser boligen og dets indgange op. Blandt de 18-39-årige er de tal henholdsvis 21% og 22%, svarende til cirka hver femte.

– Det er ærgerligt, at ikke flere benytter sig af muligheden for at lade lyset være tændt, da det er et simpelt og billigt forebyggelsesinitiativ, ligesom nabohjælp for eksempel. Derudover er der naturligvis de mere langsigtede løsninger såsom bedre sikring af døre og vinduer. Det kan også det være en god idé med en alarm, som kan ”holde øje” med huset, mens man er væk, fortsætter Camilla Nielsen og fortæller, at der automatisk følger en alarm med i købet, når en kunde samler sine forsikringer i Tryg.

Share.

Der er lukket for kommentarer.