Plads til en som mig

0

Flere end 210.000 danskere er alvorligt ramt af ensomhed. DR har siden uge 17 sat fokus på problemet under overskriften ”En som mig”. Det er sket gennem seks forskellige programmer spredt over DR’s kanaler samt indslag i Tv-avisen, Aftenshowet og i radioen. I denne forbindelse har unge og frivillige fra Ventilen flere gange udtalt sig. Ventilen er en organisation, der dagligt arbejder for at forebygge og afhjælpe ensomhed blandt unge. Lørdag den 2. maj var national ensomhedsdag. Denne dag var unge frivillige fra Ventilen på gaden i 14 danske byer for at skabe fokus på ensomhed. Dette foregik under kampagnen #pladstilensommig.

Mellem 5 og 10% af alle unge føler sig ensomme hver dag eller næsten hver dag. Også selvom langt de fleste af dem er omgivet af andre mennesker det meste af dagen. Den ensomhed er en følelse, der ikke alene er ubehagelig, men kan få alvorlige konsekvenser både for den enkelte og samfundet – hvis den får lov at vare ved. Den frivillige sociale organisation Ventilen arbejder for at forebygge og afhjælpe ensomhed blandt unge. Ventilen driver 16 lokale tilbud til ensomme unge, fordelt på 14 danske byer. I lørdags var de unge frivillige fra Ventilen på gaden, for at skabe opmærksomhed omkring ensomhed og deres tilbud til ensomme unge. Samme dag blev afviklet en national fotokonkurrence med titlen #pladstilensommig. ”Plads til en som mig” var også temaet for årets ensomhedsdag. – For de ensomme unge, vi møder, er deres største ønske at få en ven. Men det er samtidig det, de synes er rigtigt svært. Samtidig er ensomhed blandt unge et tabu, og det gør det svært for de unge at bede om den hjælp, de har brug for, for netop at danne de relationer og venskaber, de savner, siger Maria Bergmann Nielsen. Maria er landsformand i Ventilen og kender derfor behovet for organisationer som Ventilen, der kan afhjælpe og italesætte ensomheden.

Ensomhedsdagen

-Udover at drive mødesteder arbejder vi også for at udbrede viden og debat om unges ensomhed. Som led i dette arbejde, går vi hvert år på gaden den første lørdag i maj på Ventilens Ensomhedsdag. Der er aktiviteter på torve og gågader i de 14 Ventil-byer, og responsen plejer at være helt fantastisk, skriver Ventilen Danmark på deres hjemmeside. Der er (endnu) ingen Ventil i hverken Rebild Kommune eller Mariagerfjord Kommune. De nærmeste Ventil-byer i forhold til vores område er Viborg, Aalborg og Aarhus. I Viborg kunne man møde Ventilen på Hjultorvet i timerne omkring middag. Ventilen Viborg bød på lodtrækning om fine præmier og en snak med de frivillige. Ventilen Aarhus var at finde på Sankt Knuds Plads det meste af lørdagen. Her havde de arrangeret en postkort udstilling, hvor man kunne skrive en sød hilsen eller en lille fortælling om ensomhed. StreetCoffee kom også forbi og serverede en gratis kop kaffe i den gode sags tjeneste. I Aalborg var Ventilen at finde på Nytorv foran Spar Nord. Her gjorde de opmærksomme på sig selv og ensomheden med musik fra Bandet Bullyfix Bandits og Trine Dusine.

Fakta-boks:

Ventilen Danmark er en frivillig social organisation, der arbejder for at forebygge og afhjælpe ensomhed blandt unge. Ventilen driver 16 lokale tilbud til ensomme unge, fordelt på 14 danske byer. Du kan læse mere på www.ventilen.dk.

Share.

Der er lukket for kommentarer.