Rebild er et lysglimt for russiske børnehjemsbørn

0

Selv om afstanden fra Himmerland til Podborki 250 km sydvest for Moskva er kortere end afstanden fra Himmerland til Mallorca, er det som at træde ind i en helt anden verden: De 130 børn på børnehjemmet i Podborki lever et liv, som ville være direkte forbudt i Danmark.

Derfor er det nærmest som at vinde i lotteriet for de 15 russiske børnehjemsbørn i alderen 7-13 år, som midt i juli kommer på et par ugers sommerlejr i Rebild-området.

Det er 18. gang, Himmerlands Humanitære Forening henter fattige russiske børnehjemsbørn til sommerlejr i Rebild-området, og som tidligere år efterlyser foreningen værtsfamilier i Himmerland og omegn til nogle af børnene: – Alle kan blive værtsfamilier, både enlige, par med eller uden børn, unge eller ældre, fortæller Anja Metselaar og Inge Weis Hansen, henholdsvis formand og næstformand i Himmerlands Humanitære Forening.

De var i oktober sidste år på besøg på børnehjemmet i Podborki og kunne ved selvsyn konstatere, at der er et voldsomt behov for at give disse børn et lysglimt i en ellers ofte meget mørk og trist hverdag.

Ankommer 14. juli

– Det afgørende for at være værtsfamilie er, at der er hjerterum og interesse for at give børnene en god oplevelse ved at opleve Danmark og komme lidt væk fra hverdagen på børnehjemmet, fortæller Anja og Inge, som sammen med andre frivillige fra Himmerlands Humanitære Forening er klar til at modtage de russiske feriebørn i Aalborg Lufthavn tirsdag 14. juli.

Derefter tilbringer børnene de første dage i Danmark i FDF-huset Skrænten i Nørager, hvor lokale frivillige er mere end velkomne til – traditionen tro – at komme og spille kort, fodbold eller lignende, og i det hele taget hygge sammen med de russiske børn, som naturligvis lige skal vænne sig til de fremmede omgivelser.

En oplevelse for livet

Både feriebørnene og værtsfamilierne er nærmest garanteret en oplevelse for livet, når de mødes og skal have nogle gode oplevelser sammen: – Som værtfamilie oplever man, at det er muligt at nå utroligt langt med mimer, fagter og kropssprog, lyder det fra Anja og Inge, som dog beroliger med, at der i Himmerlands Humanitære Forening er flere, som taler russisk og kan tolke, lige som de russiske børn ledsages af to voksne russere, hvoraf i hvert fald den ene kan tale engelsk.

Lørdag 18. juli kommer feriebørnene hjem til værtsfamilierne, og  frem til afrejsen torsdag 30. juli gennemføres flere fælles-arrangementer, hvor værtsfamilier, feriebørn, ledsagere og frivillige mødes og hygger: – Børnene nyder at mødes og fortælle hinanden, hvad de har oplevet, lige som de meget gerne vil vise de andre feriebørn, hvordan ”de og deres familie” bor.

Det nytter noget!

Anja Metselaar og Inge Weis Hansen understreger, at det heldigvis nytter noget med den flotte frivillige indsats, værtsfamilier i Himmerland sammen med foreningens omkring 500 medlemmer har ydet gennem årene.

– Vi kan til vores store glæde se, at mange af de børn, som har været på sommerlejre i Danmark, i modsætning til flertallet fortsætter en uddannelse efter 9. Klasse, enten på fagskole/teknisk skole eller på universitetet.

Og der er virkelig tale om indbegrebet af ”at bryde den sociale arv”: Flertallet af børnehjemsbørnene kommer fra utroligt fattige familier, ofte med mindst en af forældrene i dybt alkoholiseret tilstand, uden evner eller vilje til at tage vare på børnene.

Podborki NU

Netop nu er selv vejret i Podborki temmelig trist: Søndag faldt der næsten 10 cm sne, der var frostvejr natten til mandag, hvor vejret var overskyet med to graders varme, men på grund af den kraftige blæst føltes det som otte graders frost.

Ikke så sært, at børne-hjemsbørnene føler det som at komme i himlen, når de stiger ud af ruteflyet i Aalborg Lufthavn og kører til FDF-huset i Nørager, med udsigt til en god uges tid i selskab med en dansk værtsfamilie..!

Anja Mesterlaar sammen med t.v. Vika og t.h. Nastja

Anja Mesterlaar sammen med t.v. Vika og t.h. Nastja

Russiske feriebørn

Russiske feriebørn

Tøndeslagning

Tøndeslagning

Share.

Der er lukket for kommentarer.