Rebildcentret viser ”Lykkeprinsen fra Aalborg”

0

Rebildcentret præsenterer nu en ny særudstilling i anledning af 150 året for billedhuggeren Carl Johan Bonnesens fødsel. Udstillingen åbner søndag den 15. juli først på eftermiddagen. – Men hvem var Carl Johan Bonnesen, og hvorfor er det Rebildcentret, der fejrer ham….? – LÆS HER:

Carl Johan Bonnesen blev født i Aalborg i 1868 og drog som ganske ung til København, hvor han blev uddannet billedhugger på kunstakademiet.
Han havde så stor succes som kunstner, at han blev kaldt ”Lykkeprinsen fra Aalborg”.

Samtidig med Bundgaard
Bonnesen var fire år yngre end kollegaen Anders Bundgaard fra Ersted, men ellers ligner de to himmerlandske billedhuggeres historie hinanden en del. Efter akademiet opholdt de sig begge i ”kunstnerbyen” Boulevard Arago 65 i Paris, hvor de videreudviklede deres kunstneriske kompetencer. De bosatte sig derefter begge i København; de konkurrerede og kom ofte begge med skitseforslag, når der skulle skabes et nyt kunstværk til det offentlige rum, og i dag står de to billedhuggeres originale gipsskulpturer side om side under jorden i Thingbæk Kalkminer.
Til forskel fra Bundgaard, som elskede sin hjemegn, hvor han købte Thingbæk Møllegård og skabte Thingbæk Kalkminer, vendte Carl Johan Bonnesen ryggen til sin fødeby og kom kun tilbage til Aalborg, da hans rytterstatue af Kong Christian d. IX blev opstillet i 1910.

Efterlod sig en ”guldgrube”
Da Carl Johan Bonnesen døde, arvede hans datter, Gudrun Mangor, faderens atelier fyldt med skulpturer i gips. Hun ønskede, at Carl Johan Bonnesens livsværk skulle forblive samlet og offentligt tilgængeligt, og indgik derfor en aftale med Aalborg Kommune, som lovede at etablere et museum for Bonnesen og desuden støbe en række af hans værker i bronze og opstille dem i billedhuggerens fødeby.
Bronzeskulpturerne blev opstillet, og kan opleves i parker og på pladser i den nordjyske hovedstad den dag i dag, men museet blev aldrig til noget, og i 1969 udlånte Aalborg Kommune Bonnesens originale gipsskulpturer til Thingbæk Kalkminer på ubestemt tid. Her er de gennem næsten 50 år blevet beundret for deres skønhed og detaljerigdom. Sammen med Anders Bundgaards skulpturer er Bonnesens værker rygraden i Rebildcentrets samling.

Enestående udstilling
Den nye Bonnesen-udstilling, som vises i Rebildcentrets velkomstbygning, består af mindre figurer i såvel gips som bronze, terrakotta og porcelæn. Derudover vises plancher med fotografier af Bonnesens mange skulpturer i det offentlige rum og historierne bag de enkelte værker. Udstillingens gæster kan studere historiske dokumenter og film – og så skal de naturligvis en tur i minerne og se ”Rytteren”, ”Maria med Jesusbarnet”, ”Jeanne d’Achs tilfangetagelse” og de øvrige Bonnesen-skulpturer i fuld størrelse.

Deltag med rabat..!
Besøgende i Rebildcentret med Thingbæk Kalkminer søndag den 15. juli kan deltage i åbningen af denne fantastiske særudstilling.
Oven i købet med 20% rabat for at fejre den festlige åbning af den flotte udstilling.
Ud over Bonnesen-udstillingen og minerne giver billetten iøvrigt også adgang til en mini-udstilling om ”Røverne i Himmerland” og til den 450 m2 store udstilling om Den Kolde Krig, som løbende bliver udbygget.
– Du kan roligt afsætte hele søndag eftermiddag til dit besøg i Thingbæk, som ligger naturskønt for foden af Rebild Bakker, lyder garantien fra arrangørerne, – og mon ikke de har ganske ret..?!

Share.

Der er lukket for kommentarer.