– Små virksomheder i landdistrikterne er mindre synlige, men ikke mindre vigtige

0

Erhvervsudvikling trives allerbedst i øjenhøjde, er erfaringen fra Rebild Kommune. I et forsøgsprojekt har kommunens erhvervskontorer lavet en opsøgende indsats, som har fået de mindre virksomheder til at føle sig set og hørt.

Det er nu truet ved regeringens planer om centralisering af erhvervsfremme-rådgivningen i større enheder længere væk fra lokalsamfundene.

Hvordan får vi fat i kommunens mindre virksomheder og iværksættere og sørger for, at de udvikler sig? Det var udgangspunktet for forsøgsprojektet ’Virksomhedsudvikling i landdistrikter’, støttet af Landdistriktspuljen, som Rebild Kommune mellem 2014 og 2016 gennemførte sammen med Jammerbugt Kommune. 

Opsøgende virksomhed

I projektet sad kommunens erhvervskonsulenter ikke bag skrivebordet og ventede på de mindre virksomheder. De opsøgte dem selv ved at ringe eller banke på virksomhedernes dør.

– Projektet er evalueret og konklusionen klar: Iværksætterne og virksomhedslederne sætter pris på den opsøgende indsats. De nyder godt af det personlige møde med erhvervskontorerne og oplever den proaktive indsats som et udtryk for engagement fra kommunens side. Som en af kommunens erhvervsdrivende siger i evalueringsrapporten:

– Det er dem, der har henvendt sig til mig for at hjælpe mig med nogle ting, som jeg troede, de var ligeglade med. Det overraskede mig lidt, at de havde nogen som helst interesse i sådan en lille virksomhed.

Fandt ”usynlige” iværksættere

– Vores erhvervskontor kunne konstatere, at kommunen har en række virksomheder, der selv dukker op, og som vi derfor let kommer i kontakt med, men at der også er et stort antal rundt om i landdistrikterne, som man ikke havde kontakt til og dialog med. 

– Derfor søgte vi midler (hos Landdistriktspuljen red.) til at lave en erhvervsindsats, hvor man var mere proaktiv og opsøgende. Det skete i et samarbejde mellem Rebild Kommune og Jammerbugt Kommune, som vi regelmæssigt har haft gode samarbejder med. Så vi kender hinanden.

Hvordan har I arbejdet med det helt konkret?

Alle virksomheder i Rebild Kommune kom med

– Erhvervskontoret gennemgik målrettet alle kommunens virksomheder. Derefter kontaktede medarbejderne på erhvervskontoret virksomhederne og spurgte, om de måtte kigge forbi eller tage en snak over telefonen og præsentere de tilbud, kommunen har til iværksættere og virksomheder. Nogle steder fik man at vide: Tak fordi I kommer, men det har vi ikke interesse i. Det er helt fair. Andre har taget imod hjælpen. Overordnet set er den proaktive indsats blevet taget vel imod rundt omkring og har grundlæggende betydet, at vores erhvervskontorer har fået en øget synlighed hos virksomhederne – også de, der ikke havde brug for hjælp. – Dermed er der kommet et større netværk, og alle ved, at erhvervskontoret er der, hvis de på et senere tidspunkt får brug for hjælp.

FOTO: Borgmester Leon Sebbelin er skeptisk og langt fra begejstret for oplægget til decentralisering af erhvervsfremme-rådgivningen.

Share.

Der er lukket for kommentarer.