Støvring Gymnasium med melorme og andet insektguf

Annonce

Eleverne på Gymnasiet i Støvring er allerede i gang med Klima Rebild 2017. Elevrådet holdt temadag hele dagen i fredags om: ”Fremtidens udfordringer”.Tre forskellige workshops handlede om klima og bæredygtighed.

– På workshoppen ”Naturli’ – plantebevægelsen, der sætter naturen på menuen” fortalte Søren, at hver dansker spiser i gennemsnit 100 kg kød om året, lyder det fra Sussi Handberg, ildsjæl og tovholder i Klima Rebild lige siden den spæde start i 2014.

Hun deltog som interesseret observatør og medvirkende i den spændende workshop-temadag på Støvring Gymnasium og fortsætter:

–  Vi skal samtidig være klar over, at der bruges 2 1/2 gang så meget vand til produktion af kød i forhold til planteføde, der bruges 3 gange så stort et areal for at producere føde til kødproduktion i forhold til planteproduktion, og kødproduktionen udleder 5 gange så meget CO2 som produktion af grøntsager, soja mv.

Tankevækkende indlæg

– Vi har nogle grundlæggende vaner i dette landbrugsland, som vi skal have ændret mente Søren.

– Vi skal satse meget mere på at spise planteproteiner, f.eks. sojaprotein, lød opfordringen.

Kødløs dag er OK

Eleverne tilkendegav, at kun få holder en enkelt kød-ri dag om ugen; men at flere gerne ville. De unge kan være med til at opdrage familien ved at rejse disse spørgsmål derhjemme, fremhævede andre. Man sluttede workshoppen med at smage på lækre Naturli’ planteprodukter, som kan købes i forskellige butikker og supermarkeder: ”Det smager jo rigtig godt! ” som én sagde.

Melorme, – en delikatesse

I workshoppen om ”Insektmad” havde Lasse medbragt et helt fadfuld af levende melorme.

Her blev der snakket om at melorme er klima og miljøvenlige. De er meget proteinrige og kan i vid udstrækning erstatte almindeligt kød, f.eks. i spaghettiretter og sammenkog, i stedet for bacon som drys på æggeretter og så smager ristede melorme som popkorn.

– Vi blancherede melormene, stegte dem i olie og dryssede med salt. Eleverne smagte på dem og udbrød: ”De smager jo som popcorn”. Straks skulle flere smage! Andre så på hinanden og syntes det var lidt markabert at stå der og tage livet af melormene, fortæller Susi Handberg. – Men som én bemærkede, ” livet er jo også blevet taget fra de dyr – kødet – der ligger i køledisken. Vi ser bare ikke på det”.

Lasse havde iøvrigt også nogle færdigstegte melorme med, nogle drysset med chili og andre med hvidløg.

De forhandles allerede nu i Føtex i blandt andet Aalborg. Lasse forventer, at insektspise vil vokse fremover.

Der findes endnu ingen dansk insektfarm til menneskemad, kun til reptilmad

(krybdyr).

Han får i stedet melormene fra Holland: – Men der kommer snart en dansk produktion i gang; der er et erhvervsstøttet projekt i gang i Struer, fortalte han.

Ovre i skolekøkkenet på Karensmindeskolen, som ligger ved siden af gymnasiet, duftede det herligt af vegetariske retter og eleverne havde travlt med at blive færdige med en hel buket af lækre retter, som skulle præsenteres for resten af gymnasiet, som smagsprøver.

Eleverne syntes gennemgående, at det var spændende at lave vegansk mad.

”Det er godt at blive revet ud af vores teoretiske hverdag og prøve tingene i praksis, det kunne vi godt bruge mere af”, sagde en af drengene, som havde fremstillet den lækreste salat med bønner og spinat.

Et sundt alternativ

Der blev gennemgående talt om, at vegetarisk mad er sundt, det er godt både for miljø og klima. Samtidig tager man hensyn til dyrevelfærden. ”Vi får ny viden og afprøver, hvordan vega-mad kan laves. Det er inspirerende – og vi kan lide det! ” sagde en af pigerne, der bager boller med krydderurter. Sidekammeraten sagde, at hun synes, der sker forandringer i det mad, de spiser derhjemme. ” Især min mor, men også min far spiser efterhånden meget mere salat og vi har f.eks. også suppedage. ”

Christina, der stod for opskrifterne på alle retterne, der blev arbejdet med, fortæller: ”Jeg er gået helt over til at spise vegetarisk og er med i Aalborg Fødevarefællesskab, der drives af frivillige. Hver onsdag kan vi handle lokale økologiske grøntsager i Karolinelunden, og så er vi tilmeldt som aftagere til de lokale producenter af årstidens grøntsager. Det er super mad! ”