Sundhedsklummen, diætistens råd, del 7: Slemme, slemme kulhydrater – eller hvad?

0

AF: Rúna Gisladottir, Autoriseret klinisk diætist.

proaktiv diætist er en landsdækkende kæde af privatpraktiserende diætister.    –   proaktivdiaetist.dk

Så lægger vi kostrådene lidt væk – de skal dog ikke gemmes helt væk, da de som sagt er nogle officielle anbefalinger til, hvordan vi alle skal spise, men i dag vil jeg fokusere på kulhydraterne, som også er en vigtig næringskilde i vores kost, – men kulhydraterne skaber ofte stor forvirring.

”Kulhydrat” er et næringsstof, som findes i en lang række fødevarer. Både i grønsager, frugt mælkeprodukter og kornprodukter. Særligt kornprodukter er rige på kulhydrater, og størstedelen af de kulhydrater, vi indtager, får vi typisk fra kornprodukter, fx havregryn, rugbrød, kage, kiks, pasta, ris og cornflakes.

Ordet ”kulhydrat” har for mange en negativ klang. Mange slankekure beder os om atskære ned på kulhydrater. Samtidig fortæller de officielle anbefalinger, at 45 til 60% af vores daglige energi bør komme fra kulhydrater. Men hvorfor bliver kulhydrater så skældt ud? Er kulhydrater sunde eller u-sunde?!

”I don’t eat carbs!” er et udsagn, man kan støde på, når man ser TV. Somme tider oversættes det fejlagtigt til: ”Jeg spiser ikke kalorier”. Også selvom ”carbs” betyder kulhydrater. Oversættelsesfejlen skyldes muligvis, at kulhydrater forveksles med tomme kalorier, som man bare tager på af. Men én ting er meget vigtigt at vide, når man taler om kulhydrater: Alle kulhydrater er ikke ens.

Simple versus komplekse kulhydrater

Kulhydrater kan være både simple og komplekse i deres struktur. Og dette alene er afgørende. De simple, som vi fx finder i hvidt brød, cola og slik, nedbrydes hurtigt, fordi de kemisk set er simpelt opbyggede. Vi får derfor et hurtigt energi-boost af disse, men energien varer ikke længe. Komplekse kulhydrater nedbrydes derimod langsomt, fordi de har en kompliceret struktur. De holder os mætte i længere tid og findes fx i produkter med et højt indhold af fuldkorn, såsom havregryn og rugbrød.  Der findes mange kostfibre i fuldkornsprodukter. Kostfibre er nogle meget komplekse kulhydrater, og de er vigtige for vores tarmflora. Fx forebygger de tarmkræft og nedsætter vores kolesteroltal. Desuden giver de en følelse af bedre mæthed.

Et nuanceret blik på kulhydrater

At holde sig væk fra alle fødevarer, som er rige på kulhydrater, er altså ikke smart. Udelukker man fx frugt og grønt — som er rige på kulhydrater — fra sin kost, undgår man ikke blot gode kostfibre, men også vigtige vitaminer og mineraler. Derimod kan man godt holde igen med ting som cola, slik og hvidt brød, da de indeholder meget sukker — og dermed simple kulhydrater.

Kulhydrater er ikke kun en dårlig ting — det er også en masse godt. Vi bør derfor få et mere nuanceret syn på kulhydrater, så vi ikke behøver at gå glip af lækre gulerødder og kartofler, mættende havregryn og vores elskede danske rugbrød.

Ugens opskrift: 

Oksekødsstrimler med quinoa og savoykål

Til 4 personer

Ingredienser

500 g oksekød – gerne i strimler/stykker

1,5 g løg

160 g quinoa

1 lille savoykål

400 g rødbeder

350 g knoldselleri

200 g æble

1,5 spsk olivenolie

3 spsk æblecidereddike

1 par timiankviste

1 spsk honning

½ tsk salt

1 knivspids peber

Fremgangsmåde

Pak sellerien med skrald ind i et stykke sølvpapir med masser af salt og bag det ved 180 i 1½ time. Skrællen skæres af og sellerien skæres i tern.

Kog rødbeder med skrøld på i 25-30 min alt efter størrelse.  Koldt vand hældes over og når der kølet lidt ned kan man smutte skralden af. Skær rødbederne er mindre tern.

Kog quinoa med dobbelt mængde vand i ca. 15 min.

Snit savoykålen fint.

Rør en dressing af olivenolie, æblecidereddike, honning, salt og peber.

Skær æblerne i tern.

Steg oksekødet af på en meget varm pande i olie med finthakket hvidløg og frisk timian, lidt salt og peber. Skal kun lige have et par minutter på panden, så det brunes af.

Bland alle grøntsagerne og quinoaen sammen og vend dressingen i. Salaten fordeles på tallerkner og kødet ligges på og toppes med æbletern.

Share.

Der er lukket for kommentarer.