Tag med Rebild Turistforening på guidet tur i Vildmose-eventyr

0

”Kom på en guidet tur gennem Gudumlunds historie”

Sådan lyder invitationen fra Rebild Turistforening til et spændende arrangement den 13. juni. – For godt 200 år siden hørte store dele af Lille Vildmose med til Gudumlunds jorder, inklusiv Tofte Skov, lige nord for Rebild Kommunes østligste del.

Mens folk på egnen sagde, at herremanden på Gudumlund kunne fange flere ål end kornkerner på sine marker, gik Frederik von Buchwald i gang med sit store Vildmoseprojekt i 1776. Projektet omfattede blandt andet udgravningen af en sejlbar kanal ud til Limfjorden og anlæggelsen af Gudumlunds Fabrikker, som blev drevet af vandkraft og med vildmosens tørv som brændsel.

Torsdag den 13. juni arrangerer Rebild Turistforening en guidet travetur på Gudumlund Hovedgaard med to generationer Thrane – far og søn, Henning Thrane og Christian Thrane – som guider.

Gudumholms glansperiode og Buchwalds store meritter

Deltagerne kan ved denne lejlighed høre fortællingen om Gudumlunds glansperiode under Frederik von Buchwalds ejerskab. Om hvordan Frederik von Buchwald sideløbende med sin rolle som godsejer havde en karriere som amtmand for den enevældige konge. Karrieren som amtmand slutter han i Odense, og det er også ham, der stod bag udgravningen af Odense Kanal – kanalen, der gav Odense sin havn.

Industrielt vildmoseprojekt

Gudumlunds Fabrikker indgik også i det store Vildmoseprojekt. Her oprettede han først et kalkbrænderi, senere et teglværk og tekstilindustri baseret på hør (hegleri og linnedfabrik). Også garveri og handskefabrik indgik i Gudumlunds Fabrikker. I 1798 har Buchwald brugt alle sine penge og må sælge gården til grev Ernst Heinrich von Schimmelmann til Lindenborg. Han ejede Gudumlund Hovedgård frem til 1831 – og under hans ejerskab blev Gudumlund Fabrikker udvidet med en sæbefabrik, et glasværk, et saltværk, en kemisk fabrik, stentøjs og fajancefabrikker.

Da Aalborg Privatbaner i år 1900 anlagde Aalborg – Hadsund-jernbanen, ville man lægge en station på stedet. Den kom til at hedde Gudumholm, – det navn hvorunder stedet fortsat kendes i dag. 

Minde om industri-revolution

I dag er Gudumlunds fabrikker et minde om fordums storhed. Kom derfor den 13. juni og hør den fulde fortælling om det, der startede som en industriel revolution i Nordjylland, og som det gik så såre ilde.

Hent evt. 2-siders brochure på www.rebildturist.dk. 

Tilmelding hos RebildPorten og på himmerlandsbilletten.dk

Share.

Der er lukket for kommentarer.