Tag med på to spændende rejser til stenalderen

0

Knapt er årets JÆTTEFEST forbi, før der sker nye, spændende ting i Suldrup: Musik og fortælling i jættestuen, som er en af de allerflotteste i hele landet.Hvad tænkte de på?
Hvilke emner beskæftigede stenalderens mænd og kvinder for tusinder af år siden?
De store stengrave – dysserne, langhøjene, jættestuerne – står her endnu og giver os måske en anelse.
De pirrer nysgerrigheden og fantasien.
Søndag eftermiddag den 26. august fører sangeren og sangskriveren Hanne Methling fra Korsør tilhørerne på en spændende rejse i musikkens univers, tilbage til stenalderen for over 5.000 år siden.Hanne Methling er gået på opdagelse i vores tidligste historie og har sat den på vers.

Suldrup Jættestue, som også bærer navnet ”Stenshøj”, er bygget i bondestenalderen.
– Den har en intakt højkonstruktion med synlig randstenskæde omkring sig, og højen rummer et fint 7,5 meter langt kammer med ståhøjde, fortæller Hanne Methling, som glæder sig til endnu en gang at tilbyde lokalbefolkningen og andre interesserede denne enestående oplevelse i ord og musik.
– Der er endog et lille bi-kammer, en jysk jættestue-specialitet, og det er stadig en gåde, hvad disse små ekstra kamre blev brugt til. Indgangen er ikke overdækket og er derfor nem at komme ind ad, fortsætter hun.
Herinde i det prægtige 5.200 år gamle bygningsværk inviterer Hanne Methling som nævnt på en rejse tilbage til stenalderens verden. Med en række sange bringer hun vores forfædre til live, så deltagerne kan høre dem og se dem for sig – i deres gøremål, tanker og drømme, hvor det praktiske og åndelige går hånd i hånd.

Lavet på basis af
arkæologiske fund
Sangene tager afsæt i de arkæologiske fund, forskernes fortolkninger og en god portion af Hanne Methlings fantasi og indlevelse. Det musikalske udtryk er nutidigt i folke- og verdensmusik-genren med guitar som akkompagnement. For også at give et autentisk lyd-glimt af stenalderen, præsenteres ben-fløjte og brummer, samt – som noget nyt i år – sange for rammetromme.
Der er to forskellige koncerter: Jægerstenalder og Bondestenalder. Hver koncert varer halvanden time, og imellem sangene fortælles om perioden.

To koncerter
Jægerstenalderen behandles med start en times tid efter frokost: Hør om neandertalernes møde med Homo sapiens. Følg med rensdyrjægerne ud på tundraen efter istiden. Landet springer langsomt i skov, og her møder vi Maglemose-jægerne på deres sommerboplads og på uroksejagt. Hør om fiskerdrengene og om brugen af urtemedicin. Kom med til Ertebølle-pigens bryllup, og hør om hendes families møde med de første bønder i syd.
Derefter gælder det Bondestenalder: Den tidlige bondekultur har præget det danske landskab med deres storstilede byggeri af dysser og jættestuer. Hør hvordan, vi tror, de byggede dem. Mød pottekonen der fremstiller et offerkar. Følg med flinthuggerne ned i flintminen, og med åndemanersken og stammen, der må flytte efter ny jord at dyrke. Hør om de gådefulde stendyngegrave, og om Yamnaya-folkets indvandring.
– Koncerterne henvender sig til voksne, unge og store børn. Først fortælleselve Suldrup Jættestue, og så går man ind i kammeret til koncert. Indenfor er der lys fra lygter og siddeunderlag, men det anbefales at tage klapstol og varmt tøj med, understreger Hanne Methling inden det går løs i Suldrup Jættestue, Stensgade 8, 9541 Suldrup.
Der er kun plads til 15 tilhørere ad gangen, og adgang sker efter først til mølle princippet.
Mere information kan iøvrigt findes på: www.hannemethling.dk/jaettestuekoncerter

Share.

Der er lukket for kommentarer.