”Ud i naturen med RebildGuiden…”: En brønd og et sukkende genfærd

0

I skoven nord for Rebild Skovhuse kan man finde en skovvej med det flotte navn ”Halmtækkerstræde” – ikke lige et navn man forventer for en skovvej.  I en lysning ved vejen kommer vi forbi ”Den Narre Kjald”, eller den nordre brønd (kilde), som den ville hedde i dag.

Der er tale om en 600-700 år gammel overfladebrønd. Brønden er bygget af sten, og er tragtformet med spidsen nedad. Der er lavet trin i stensætningen, så man har kunnet komme ned til vandspejlet inde i brønden. 

Brønden er i dag tør, men helt frem til starten af 1900-tallet blev den stadig brugt af beboere i Sdr. Lejehus, der ligger ved Skovhaven godt en halv kilometer væk. 

I Rold Skov kendes enkelte andre brønde, hvor beboere i skovens huse tidligere har hentet vand. 

I området ved den Narre Kjald kan man ifølge overleveringer ved nattetide opleve en genganger gå rundt i mørket. Er man på stedet i mørke, så kan man høre, at han sukker som om, han er i stor pine. Ifølge fortællingerne skulle der være tale om en vildttyv, der en gang blev skudt ved en fejltagelse. Siden den gang har han ikke kunnet finde ro, og vandrer rundt i området.

En god historie eller … 

Jeg fik historien fortalt af en af skovens folk, som så også kunne fortælle, at han selv en tidlig morgen oplevede et mærkeligt ubehag ved at være på stedet, samtidig med at hans hund rejste børster og knurrede vredt. Der var ingen andre at se i skoven, så han besluttede, at skynde sig videre.

Ved Den Narre Kjald kan man også se et øjetræ, som Rold Skov også er så berømt for. Historien siger, at kravler man gennem øjet, så skulle man med garanti være sikret mod engelsk syge. Jeg har efterhånden kravlet gennem en del øjer, og har da også sluppet for engelsk syge indtil nu, så måske er der noget om historien. 

 

FOTO:

Der knytter sig mange gode historier til den gamle brønd, som stadig kan anes i skovbunden.

Share.

Der er lukket for kommentarer.