Undgå skimmelsvamp i sommerferien

0

Solen skinner og lige om lidt skriver kalenderen for alvor sommerferie i mange danske hjem. Det betyder, at vi skal ud og opleve noget nyt, være sammen med venner og familien – og ikke mindst genoplade batterier. Det betyder dog også, at dit hus eller din lejlighed skal stå tom i en eller flere perioder.

Der begynder helt naturligt at dukke guides op på internettet om tyverisikring og lignende, men du bør også læse denne. Vi fokuserer på en lidt anden og mere skjult invasion af dit hjem – fugt og skimmelsvamp.

Hvis du heller ikke drømmer om at runde sommerferien af med at skulle fjerne skimmelsvamp, så læs vores gode råd herunder.

Maskiner og vand

For det første skal du forbi de maskiner, som bruger vand. Det er eksempelvis opvaskemaskinen og vaskemaskinen. Lad dem stå på klem, så de kan tørre. Det handler om at begrænse fugtige og varme leveområder til svampesporer – og en våd maskine er oplagt.

Hvis du skal være væk meget længe, bør du faktisk også tømme køleskabet og lade det stå slukket og åbent. Men det er ikke absolut nødvendigt for en uge i sommerhus ved vestkysten.

Frisk luft

Et klassisk råd for at undgå dårligt indeklima og skimmelsvamp er udluftning. Det er dog ikke længere en mulighed, når du ikke er hjemme.

Derfor skal du nu på jagt derhjemme efter alternative måder at skaffe ventilation. Har du eksempelvis ventilation i vinduerne, som kan åbnes?

Fordærvelige fødevarer

Apropos at tømme køleskabet skal du faktisk fjerne et par ting. Dårligt indeklima kan også opstå fra selv det mindste råd. Smid friske fødevarer som frugt og grøntsager ud. Det samme gælder, hvis du har buketter af fine sommerblomster stående.

I stedet for at smide det ud, kan du naturligvis også forære det til familie eller til naboen. Så kan de få gavn af det.

Rengøring

Det lyder lidt trist at skulle starte ferien med rengøring, men du gør dig selv en tjeneste. Gør generelt rent i huset eller lejligheden inden afgang. På den måde efterlader du intet organisk, hvori svampesporerne kan udvikle sig til skimmelsvamp.

Til rengøring kan du udover støvsugning og lignende også tilføje at tømme skraldespanden og filter i kaffemaskinen. Tøm gerne bundsien i opvaskemaskinen og snavs i afløb.

Når du har renset afløb, bør du også tjekke vandlåsen. I løbet af en varm sommer kan vandet fordampe – og så kommer du hjem til en fæl lugt af kloak. Derfor skal du sikre dig, at der er vand i alle vandlåse. Du kan med fordel hælde 2-5 liter vand i alle vaske og gulvafløb.

Share.

Der er lukket for kommentarer.