De vigtigste tendenser fra Chelsea Flower Show i sidste uge

0

Farverne gul og grøn samt naturen uden for havelågen er nogle af de største tendenser, som vi helt sikkert også vil se mere af herhjemme, fortæller Haveselskabets Louise Møller fra en af verdens største have-events, Chelsea Flower Show i London, hvor hun i sidste uge spottede nye havetrends.

Chelsea Flower Show er et af haveårets højdepunkter, og titusindvis af mennesker strømmer hvert år i maj til den engelske hovedstad for at opleve sidste skrig fra haveverdenen og plukke ideer til haven derhjemme. Havefaglig rådgiver i Haveselskabet Louise Møller var tirsdag til lørdag i sidste uge i Chelsea for at opspore de nyeste trends og stærkeste tendenser fra den toneangivende haveudstilling, som er det nærmeste man kommer verdensmesterskaberne i haveindretning. Én af de toneangivende trends er at bringe skovstemning ind i haven!
Ser vi på farver, tyder meget på, at gul nu bliver mere populært. For et par år siden var det især de varme, brændte nuancer, der hittede, men de er nu afløst af den noget lysere gul, som især kombineres med hvid, lime, lyslilla og blå. Den gule farve har altid kunnet skille vandene, men når verdens førende havedesignere eksperimenterer med gul og får skabt smukke og velfungerende sammensætninger, er det god inspiration til haveejerne til at få flere gule blomster i haven.

Skovstemningen
bringes ind i haven
Naturen er for mange have-designere en stor kilde til inspiration, og de vilde haver har længe været populære. Men hvilken type natur, de førende havedesignere lader sig inspirere af, varierer år for år. I år er det særligt den frodige skovbund og skovkanten, som hives ind i haven, – altså ønsket om at få en stemning a’la Rold Skov-området..!. Bregner, græsser og skærmplanter går igen i flere haver, ligesom bladplanter som hosta og bronzeblad bruges til at skabe frodighed i skyggen af træernes kroner.

Blomster behøves ikke
En klar tendens på Chelsea Flower Show 2018 er, at man ikke kun behøver tænke i blomstrende planter, når der skal vælges nyt til haven. Ved at bruge planter med smukke blade og tænke bladformer, bladfarver og struktur ind som en del af designet, kan man skabe en virkelig smuk og meget frodig have.
Haven på
den anden side af havelågen
I år er det også interessant at se, hvordan flere designere arbejder med overgangen mellem have og natur: Hvad sker der, når man går gennem havelågen og derud, hvor naturen regerer? Og hvad er forskellen på have og natur, når man ser på stemning og plantevalg?

Nu er bæredygtighed
med i alt havedesign
Bæredygtighed i haven har tidligere været en tendens på Chelsea Flower Show, hvor de enkelte havedesignere har sat fokus på emnet. Men bæredygtighed trækker i dag tråde langt ind i vores liv og hverdag, og i haven er vi nu nået til det punkt, hvor vi ikke længere kan tale om havedesign uden automatisk også at tale om bæredygtighed. Det gælder både regnvandshåndtering og genanvendelse af regnvand, insektvenlige planter, grønne tage og vægge eller en større bevidsthed og omtanke i materialevalg.

Om Chelsea Flower Show
Chelsea Flower Show er et af verdens mest berømte og toneangivende blomster- og haveudstillinger og har været afholdt i London siden 1912 af Royal Horticultural Society,
som er Storbritaniens udgave af Det Danske Haveselskab.
Udstillingen trækker hvert år titusindvis og atter titusindvis af besøgende til, og gæsterne kommer fra alle verdens kontinenter.

Share.

Der er lukket for kommentarer.