Ufatteligt mange kigger dig over skulderen når du surfer rundt på internettet

0

Medier, firmaer og andre websider har for alvor fået travlt med at omstille sig, siden den nye lov om privatlivets beskyttelse trådte i kraft i fredags. Hundredvis af tredjeparts-servere kigger nemlig med, når himmerlændinge og andre danskerne læser nyheder på nettet, og det stiller krav til dem, der ejer hjemmesiderne

Mange danske medier har skrevet side op og side ned om privatlivets ukrænkelighed, men når den nye lov om privatlivets beskyttelse (GDPR – General Data Protection Regulation) træder i kraft fredag d. 25. maj, har medierne selv et stort oprydningsarbejde foran sig. Det viser ny forskning fra Aalborg Universitet.

Flere hundrede
nysgerrige servere
En gennemgang af 1.343 hjemmesider, herunder 71 danske, viser, at flere hundrede tredjeparts-servere kigger med, når du eksempelvis klikker ind på BT.dk, Ekstrabladet.dk, Politiken.dk og så videre for at læse nyheder. Her indsamler mange af tredjeparts-serverne personoplysninger, som de blandt andet bruger til at målrette reklameannoncer eller som i tilfældet med Cambridge Analytica til at påvirke folks politiske ståsted.

Gives videre uden samtykke
De personlige informationer kan også blive videregivet uden samtykke, og på den måde bliver din søgehistorik, din adresse, dine interesser, dine shopping-vaner og et bud på, hvem du egentlig er som person, spredt ud til tusindvis af reklameannoncører, statistikfirmaer og meget mere. Hvad der sker med de personlige oplysninger, og hvad de bliver brugt til, har hidtil ikke været de danske firmaer bag hjemmesidernes ansvar, men det bliver det, når den nye lov træder i kraft.
– Sagen er den, at det ermeget svært at finde ud af, hvilke informationer der bliver indhentet, givet videre, og hvad de bliver brugt til. Ved hjælp af cookies og såkaldt ’finger-printing’ har annoncører indtil nu relativt frit kunne indhente, hvad de ville, uden at gøre brugerne opmærksomme på det, men det ændrer sig nu, fortæller Jannick Kirk Sørensen, der er forsker ved Communication, Media and Information Technologies (CMI) på Aalborg Universitet.

Hurtigere at browse rundt
Konsekvenserne for danskerne vil formentlig blive, at de vil opleve en ændring i de annoncer, som de bliver præsenteret for. De vil måske også opleve, at det bliver hurtigere at browse rundt på nettet, fordi deres egen computer ikke længere skal kommunikere med hundredvis af andre computere. Formentlig skal de kommunikere med langt færre, efterhånden som de forskellige websteder får ryddet ud i antallet af tredjepart-servere, som kigger med. Til sidst, men ikke mindst, får danskerne forhåbentlig tryghed i at vide, at der kommer til at være mere styr på, hvem der har adgang til deres personlige oplysninger, og hvad der sker med dem, når først tredjeparts-serverne har indsamlet dem.

FAKTA om de nye
regler for at indhente
personlige oplysninger m.v.

Forskerne fra Center for Communication, Media and Information Technologies (CMI) på AALBORG UNIVERSITET (AAU) har undersøgt, hvilke tredjeparts-servere der kigger med på 1.343 forskellige hjemmesider i Europa.

191 websider har flere end 100 tredjeparts-servere tilknyttet. Af dem er 164 hjemmesider med nyheder, underholdning og magasiner. 14 er hjemmesider inden for shopping og rejser, og 2 er vejrudsigter.

Blandt 71 undersøgte danske websider består top 10 af BT.dk (218), Ekstrabladet.dk (216), Politiken.dk (184) og Lokalavisen.dk (177), Woman.dk (161), TV2.dk (107), B.dk (102), Borsen.dk (95), Euroman.dk (92) og Information.dk (87).

Offentlige websider, universiteter, NGO’er og andre hjemmesider er også forbundet med en masse tredjeparts-servere. De eneste hjemmesider i undersøgelsen, som ikke deler oplysninger med tredjeparts-servere, er Statsministeriet og Kulturministeriet.
Nu skal alle firmaer og offentlige instanser have styr på, hvordan de beskytter brugere eller borgeres personlige oplysninger. Det gælder ikke bare på nettet, men også i interne datasystemer, dokumenter, arkivskabe osv. Overtrædelse af den nye lov kan resultere i bøder på helt op til 20.000.000 EUR eller 4% af virksomhedens globale omsætning.

Share.

Der er lukket for kommentarer.