Øl-penge sikrer lækker lyd i KulturStationens store sal efter ombygning hele januar

0

En Grøn Tuborg, – GRATIS!
Sådan lyder det ekstra ”programpunkt”, publikum får tilbudt ved det udsolgte Niels Hausgaard-tilløbsstykke i KulturStationens store sal torsdag aften i denne uge.
Det lyder jo meget godt, men koncerten vil lyde endnu bedre, for med økonomisk hjælp fra Tuborgfondet er loftet i den store sal i Skørpings koncert-midtpunkt gennem hele januar blevet forbedret med akustisk støjdæmpning, som gør musikalske oplevelser til en nydelse i stedet for til tider en prøvelse: – Fra rungende tunnel til god lyd, sammenfattes ændringen af Finn Nygaard, formand for MusikStationen.

En af dem, som har været med i byggeriet under loftet er Jesper Meng.
Han har været lydmand på koncerter i KulturStationen, siden huset blev indviet som kulturhus i 1997, og han forklarer om lyddæmpningsprojektet; -Man havde som publikum en oplevelse af, at man sad i en tunnel, hvor der var meget langt til scenen. Det var svært at skelne detaljer i f.eks. et band, hvor der er forskellige instrumenter. Disse akustiske problemer skyldtes selve rummets udformning og materialevalg.

193.917 kr. fra Tuborgfondet
sikrer vellyd efter 21 års “tunnel-irritation”

Ombygningen har været mulig, fordi Tuborgfondet gav 193.917 kr. fra deres særlige pulje ”Den gode lyd”, som har til formål at gøre lyden bedre på danske spillesteder. Nu kunne foreningen MusikStationen (21 år efter indindvielsen i 1997) tage fat på en tiltrængt forandring af akustikken i KulturStationens sal.

Tre store problemer

Der var hele tre store problemer, som lydreguleringsprojektet har afhjulpet. For det første bevirkede den store loftflade og de hårde murstensvægge i salen, at der var en meget hård lyd, som gjorde, at publikum ofte oplevede, at lyden var høj, selv om den rent decibelmæssigt ikke var det.

For det andet var der en voldsom refleksion fra det bagerste loft, som ødelagde taleforståeligheden, både ved sang, foredrag og teater.
For det tredje bevirkede rummet, at der kom al for meget rumklang, især fra de lavfrekvente baslyde. ”Bas-overskuddet” bevirkede, at musikerne fik en helt anden oplevelse end publikum af, hvordan lyden var i salen, og de har desuden haft svært ved at høre hinanden.
– Dt har været svært og utaknemmeligt at være musiker, lydmand og i sidste ende publikum i de omgivelser, konstaterer Jesper Meng.

Professionelt oplæg

Foreningen MusikStationen fik hjælp fra en professionel akustiker før ansøgningen blev sendt til Tuborgfondet, og det gav altså pote.
Målet har været at rette op, uden at fjerne al klang, så man stadigvæk kan høre klassisk musik i rummet, som til forskel fra forstærket rytmisk fungerer godt med de hårde rammer.

Giver større alsidighed

Formanden for KulturStationen Finn Nygaard forklarer, at det har været meget væsentligt at salen har fået en større alsidighed nu.
–Der skal være lydforhold som tilgodeser alle, uanset om man skal have rytmisk musik eller klassiske musik i salen, om man huser en stor forsamling af talende mennesker, eller om det er den lokale teaterforening, der bruger salen.
– Nu har vi fået et klart, tydeligt og behageligt lydbillede, slutter Finn Nygaard tilfreds, og glæder sig til – sammen med de mange øvrige frivillige bag MusikStationens succesfulde arrangementer gennem årene – at skåle med publikum ved torsdag aftens totalt udsolgte årlige møde med Niels Hausgaard.

Share.

Der er lukket for kommentarer.