Bedre madkultur i Terndrup

0

For nylig fik elever fra Terndrup skole og deres forældre en madoplevelse udover det sædvanlige. Terndrup skole og Super Brugsen Terndrup samarbejdede om ”Restaurant GoCook”, hvor eleverne lavede sund mad under kyndig vejledning af diætist, forfatter og foredragsholder Anne W. Ravn. Der skulle laves buffet til 70 mennesker, da elevernes forældre og søskende var indbudt til at komme og smage. Forinden skulle forældrene dog lige en tur på skolebænken til et foredrag med Anne W. Ravn. Imens anrettede eleverne maden. Eleverne fik hjælp i køkkenet af Super Brugsens bestyrelse, brugsuddeler Svend Hyldgaard og et par lærere.

”Restaurant GoCook” er højdepunktet i et undervisningsforløb lavet af Coop. Det er et samarbejde mellem den lokale butik, dennes bestyrelse, Anne W. Ravn og den lokale skole. Omdrejningspunktet er den gode mad. Og nu er projektet så også nået til Terndrup. -GoCook er udviklet af Coop, og ideen er, at det skal inspirere børnene og deres familier til at lave sundere mad sammen, forklarer Svend Hyldgaard. I informationsmaterialet fra Coop står der: ”Det er Coops mission, at skabe den første generation af børn og unge, der er bedre til at lave mad end deres forældre.”. Denne mission er Super Brugsen Terndrup og Terndrup skole nu gået ind i. –Vi håber, at dagens arrangement kan inspirere til, at familierne måske laver nogle sundere madpakker og sundere aftensmad, og lave det sammen med deres børn, udtaler Svend Hyldgaard. Også Anne W. Ravn håber på mere samarbejde i køkkenet og en bredere, mere afslappet holdning til, hvad sund mad er. –Vi skal være mindre ambitiøse og så skal vi tage vores børn med i køkkenet og med på indkøb, siger Anne W. Ravn.

Mad til 70 personer

Eleverne, lærerne, butiksbestyrelsen, Svend Hyldgaard og Anne W. Ravn mødtes alle i Terndrup skoles nye madkundskabslokale kl. 14. Her gav Anne W. Ravn en humoristisk peptalk til eleverne om, hvad sund mad er, og forklarede dagens program. Eleverne morede sig især over Annes parodi på en af sine klienter, som havde sendt eleverne en hilsen. Der var linet en mængde råvarer op, og det så indbydende ud med de mange grøntsager. Herefter gik alle ivrigt i gang med at lave mad. Og der skulle laves store portioner. En buffet med 8 retter til 70 mennesker. Eleverne snakkede lystigt og hjalp hinanden med at finde redskaber og ingredienser, hvor ikke alle grøntsager var lige velkendte for alle. Eleverne fik alle et GoCook-forklæde, som de måtte tage med hjem. Til dette udbrød en af pigerne: -Hvor nice! Nu vil jeg til at lave mere mad hjemme! En stor opgave ventede med tilberedning af buffeten. –Jeg garanterer, at eleverne når de går hjem har en yes!-følelse, udtalte Anne W. Ravn og fortsatte: -Selv at lave mad til 70 personer, hvor mange voksne har lige gjort det?

Børn i køkkenet

Det var elevernes forældre, der var indbudt til aftensmad. Før spisningen ville Anne W. Ravn fortælle dem lidt mere om, hvad sund kost egentlig er og, hvordan man tager sine børn med i processen omkring indkøb, madplaner og madlavning. I sit foredrag bruger hun humor og egne erfaringer. Anne W. Ravn har selv tre børn. –Vi forældre skal lære at slappe mere af, siger Anne W. Ravn og forklarer: -Vi skal give børnene bedre vilkår for at øve sig og huske ikke at blive for fanatiske i, hvad vi spiser. Min egen tommelfingerregel er en af de sjove og fire af de grove. Det er okay at spise slik en gang imellem, hvis man så også spiser rugbrød og grøntsager, siger Anne W. Ravn.

Råvarerne er linet op - masser af groft og grønt

Råvarerne er linet op – masser af groft og grønt

Skolen havde fået en ny plakat og andet undervisningsmateriale

Skolen havde fået en ny plakat og andet undervisningsmateriale

Eleverne var inddelt i 6 grupper, som hver havde ansvar for sin del af menuen

Eleverne var inddelt i 6 grupper, som hver havde ansvar for sin del af menuen

FAKTA-BOKS

Læs mere og se opskrifter, små film og madleksikon på www.gocook.dk

Share.

Der er lukket for kommentarer.