Ja, det tyder det på..!
Ulven er tilbage i Danmark, og meget tyder på, at der allerede er eller har været besøg af ulve i Rold Skov området.
I en rapport fra Aarhus Universitet udpeges Rold Skov som ét af i alt ti egnede levesteder for ulvefamilier. Med sine 80 kvadratkilometer er Rold Skov Danmarks næststørste samlede skovområde, kun overgået af Silkeborg-skovene.
Vores Avis har spurgt Søren Risborg, Naturvejleder i Rebild Kommune, om ulven allerede er kommet til Rold Skov.
Søren Risborg, oplyser, at der er set ulve i området omkring Rold Skov. Men endnu er der ikke fundet håndgribelige beviser.
For et par år siden blev Søren Risborg kontaktet af en mand, der havde set en ulv i Rold Skov. Ulven havde, ifølge vidnet, krydset vejen. Naturstyrelsen valgte dengang at bruge to timer på at finkæmme området for spor. Desværre uden held. Det var marts måned. Vejen og jorden var frosset, og mellem træerne lå der kun pletvis sne. Derfor havde ulven ikke sat spor. Man fandt heller ikke andre beviser. Søren Risborg er alligevel overbevist om, at der var en ulv i skoven dengang. ”Manden, der ringede ind, er naturkyndig. Hvis han siger, at han har set en ulv, så var det en ulv. ”
Siden har Søren Risborg flere gange hørt rygter om ulve i området. Men, da det har været oplysninger på tredje hånd, er de ikke blevet undersøgt nærmere. Senest er der blevet set en ulv ved kanten af Lille Vildmose. Søren Risborg finder det troværdigt, at der også i dette tilfælde har været tale om en ulv. Der mangler kun det endegyldige bevis..
I 2012 blev en død ulv fundet i Hanstholm Vildtreservat i Thy. Siden er der fundet spor efter ulve flere steder i Jylland. Og fra det meste af Danmark kommer der jævnligt meldinger fra folk, der har set ulve. Den sidste danske ulv blev ellers skudt i 1813 ved Estvadgård syd for Skive. Men efter 200 års fravær tyder alt nu på, at ulven for alvor er på vej tilbage til Danmark. Sker udviklingen efter samme mønster som i Tyskland, vil der være fastboende ulve i Danmark senest i 2022.
Ulve fra Tyskland
I Tyskland er ulven allerede vendt tilbage. De tyske ulve er indvandret fra Polen. I Tyskland findes der allerede flere etablerede ulvekobler ca. 200 km syd for den dansk/tyske grænse. De ulve, der er set i Danmark, menes at stamme fra disse familiegrupper.
De ulve, der kommer til Danmark fra Tyskland, er unge hanner. Hannerne forlader deres kobbel i Tyskland og strejfer omkring for at finde deres eget kobbel, hvor de kan tilkæmpe sig pladsen som alfahan. Alternativt møde en enlig hunulv, med hvem de kan starte et nyt kobbel. Hvis de unge hanner ikke gør det, vil de simpelthen blive slået ihjel af alfahannen i det kobbel, hvor de er vokset op.
En strejfende ulv kan krydse langt omkring, da den typisk tilbagelægger 100 km om dagen. Ulven kan ubesværet tilbagelægge op til 40-45 km i timen i forbindelse med jagt eller flugt.
Rapport fra Aarhus Universitet
Efter fundet af den døde ulv i Thy i 2012 bad Naturstyrelsen om en rapport om muligheden for ulve i Danmark. Rapporten blev lavet af forskere ved Aarhus Universitet. Den udkom i 2013 og bygger blandt andet på studier af tyske og polske ulve.
Rapporten fastslår, at ulven vil forekomme overalt i Jylland, mens kun 10 områder egner sig til leveområde for etablerede ulvekobler. Et ulvekobbel består typisk af 8 dyr. Gruppen består af forældredyrene og deres unger op til ca. 2 års alderen. En ulvefamilie kræver et leveområde på 100-300 km2. De opholder sig inden for et område på 25-30 km2 og bruger resten til jagt. Området Rold skov/Siem Skov/ Lille Vildmose/Tofte Skov/Høstmark Skov er udpeget som attraktivt for ulve.
En ulv spiser omkring 3-5 kg kød pr. dag inklusiv hud og knogler. De primære byttedyr er rådyr og krondyr. Derudover dådyr, harer og i sjældne tilfælde andre små og mellemstore pattedyr, fugle og fisk. En undersøgelse af tyske ulve viser, at kun ca. 0,6% af deres føde var nedlagte husdyr. I Rebild ville det primært være frilandsgrise og fårene i Rebild Bakker, som ville være i farezonen.
Det vurderes af Aarhus Universitet, at der i Danmark er plads til ca. 80 ulve, som lever i familiegrupper. Herudover 20 strejfende ulve. Det giver i alt 100 ulve. Det vurderes, at der naturligt vil være føde til ca. 65-97 ulve i Danmark. Det udgør 1/10 af det samlede årlige jagtudbytte af krondyr og rådyr.
Bente Vinther Jensen