Folkerace: Finsk motorsport på Nysumbanen

0

Lørdag efter St. Bededag gav Motorsport Nordjylland mulighed for, at interesserede kunne stifte bekendtskab med folkerace. Dette foregik ved åbent hus arrangementet ”Prøv Folke Race” på Nysumbanen. Mange tog imod tilbuddet og var mødt op på Nysumbanen, hvor flere erfarne FR-kørere stod klar til at give en tur på banen. Mod betaling kunne man også selv komme bag rattet. De mange officials og kørerne udtrykt tilfredshed med arrangementet, som blev bakket op både af gæsterne og vejrguderne.

064

MNJ er mangeårig samarbejdspartner for Zulu Djævleræs, som har oplevet stor popularitet blandt både TV2 og TV2 Zulus seere. Programmerne er optaget på Nysumbanen og blandt de kendte deltagere har været både sportsfolk, tv- og radioværter samt andre kendisser. Motorsportsgrenen folkerace er opstået i Finland og har herfra spredt sig via Norge og Sverige til Danmark. Navnet ”folkerace” betyder folkets racerløb. Tanken er, at det skal være billigt at deltage, både for publikum, kørerne og arrangørerne. Folkerace adskiller sig desuden fra andre motorsportsgrene ved, at kørerne forpligter sig til at sælge deres biler efter løbet, hvis en anden vil købe den. Dette gør, at man ikke bruger en formue på sin bil, da man kan risikere at miste den. I folkerace er vinderchancerne derfor lagt over på køreren, da man ikke kan optimere og beholde en god bil. Folkerace kan køres af alle, der er fyldt 14 år, er medlem af en motorklub og har en licens. Er man fyldt 18 skal man desuden have gyldigt kørekort. En licens opnås ved, at man deltager i et FR-licenskursus. MNJ afholder licenskursus tirsdag den 12. maj.

En tur i en folkeracer

Til lørdagens åbent hus arrangement var der, som skrevet, mulighed for selv at prøve en tur i bilerne. Selvom jeres udsendte er motorsportsinteresseret, blev hun alligevel en kylling, da hun så de hurtige biler på banen. Her holdt de erfarne FR-kørere sig ikke tilbage. Der var hvinende dæk og udskridninger en masse. Frem for selv at hoppe i en af bilerne, forsøgte hun i stedet at fange to unge mænd, der netop havde været passagerer i bilerne. –Vi skal selv ud at køre, lød det i forbifarten, da de hastede ind i det til lejligheden opstillede telt for at betale de 150 kr. hver, som var prisen for selv at sætte 036sig bag rattet. De mange officials og FR-kørere, der var til stede på banen, var tilfredse med fremmødet og interessen. I løbet af formiddagen forsøgte flere at lokke publikum til en tur i bilerne. –Hvad så? Har I været ude at køre? lød det flere gange i løbet af formiddagen. Der var dog også mulighed for bare at indsnuse stemningen, da aktiviteten på banen nåede næsten samme højder, som ved et rigtigt folkerace. Dette kan for øvrigt opleves allerede i weekend.

FR-cup i weekenden

Folkerace handler ikke kun om motorsport, men også om kammeratskab, hvilket tydeligt skinnede igennem ved lørdagens arrangement. Næste gang, der er folkerace på Nysumbanen, er den 9. og 10. maj. Om lørdagen dystes der i ungdoms-cup, ladies-cup og old boys cup. Søndag er der almindelig FR-cup. Folkerace køres traditionelt i to klasser – foruden to ungdomsklasser. Klasse 1 er for alle, der er fyldt 14 år og kører i en bil med original motor. Bilerne i denne klasse koster 6000 kr. ved løbet. Klasse 2 er for kørere over 18 år. Her behøver motoren ikke være original, men skal have samme cylinderantal som bilens oprindelige motor. Efter et løb koster biler i denne klasse 9.000 kr. Ungdomsklassen er delt i U16 og U18. U16 er for kørere på 14 og 15 år. U18 for kørere mellem 16-18 år. Derudover afvikles, som antydet ovenfor, løb kun for kvinder og løb for ”old boys”.

FAKTA-BOKS

MNJ = Motorsport Nordjylland

FR = Folkerace

Læs mere på www.mnj.dk eller www.folkeraceinfo.dk

Se mange flere billeder på www.vores-avis.dk

005 009 010 014 016 018 019 020 025 028 030 031 034 037 039 041 042 044 045 046 050 059 060 062 064 065

Share.

Der er lukket for kommentarer.