Fra Kirk til kork: Hans Kirks barndomshjem får bæredygtige korkgulve

0

Den berømte danske forfatter Hans Kirks barndomshjem i Hadsund har netop fået lagt gulve af kork på hele overetagen. Det bevaringsværdige hus fra 1895 er løbende blevet renoveret for at værne om historien, og her understøtter de nye gulve den oprindelige stil samtidig med, at korken i gulvet bidrager med bæredygtige og lyddæmpende egenskaber.

 På Jacob Møllersgade midt i Hadsund ligger Hans Kirks barndomshjem fra 1895. Her voksede forfatteren, som især er kendt for romanen ”Fiskerne”, op med sine forældre og søskende. Faren var praktiserende læge, og hjemmet fungerede derfor også som lægeklinik, hvor den unge Kirk mødte folk fra alle samfundslag.

I huset bor i dag familien Sørensen, der omfatter Jens-Jakob, som selv ejer en gulvforretning, hans kone Frederikke og deres tre børn. Netop på grund af sit job var valget af gulvtype et væsentligt parameter, da det dels spiller en stor rolle i forhold til at bevare husets charme og dels i forhold til at skabe mest mulig komfort i hjemmet:

 Mit arbejde hos gulvforretningen gør, at jeg efterhånden ved en del om gulve, og derfor var det også særligt vigtigt for mig at finde det bedste gulv, som både kunne matche husets oprindelige æstetik og samtidig bidrage med nogle praktiske funktioner. Her fandt vi frem til en rigtig god løsning fra gulvvirksomheden Timberman, forklarer Jens-Jakob Sørensen.

Hele husets overetage er lejet ud til et ægtepar, og det er her, at de cirka 70 kvadratmeter korkgulv af mærket Amorim Wise fra Timberman er blevet lagt.

– Med lejere, der bor ovenpå, var det især vigtigt for os, at gulvet kunne dæmpe lyden fra trinstøj, og her er Wise-gulvet oplagt, fordi det kan dæmpe støjen med op til 20 decibel. På den måde skal vores lejere ikke bekymre sig om at liste rundt, og vi slipper for at blive irriterede over fodtrin og skramlende stoleben, forklarer Jens-Jakob Sørensen.

Bæredygtigt materiale

Udover de akustiske egenskaber er gulvet også bæredygtigt. Gennem hele produktionsprocessen fjerner Amorim Wise-gulvet nemlig mere CO2, end det udleder, og man kan således – modsat de fleste andre gulve – kalde det et CO2-positivt produkt. På den måde bidrager man ifølge Timberman positivt til klimaet ved at lægge et Wise-korkgulv:

– Wise er et utroligt bæredygtigt gulv, da det er lavet af kork, som bidrager til at nedbringe CO2-niveauet ved at indoptage kuldioxiden og omdanne den til ilt. Derudover får korkegetræet lov til at stå i op til flere hundrede år, da man ikke fælder det, men skræller barken af, og således bliver det ved med at fjerne CO2 fra atmosfæren i mange årtier – og måske endda århundreder, forklarer Poul Kristensen, som er key account manager hos Timberman.

Amorim Wise anvendes både i private hjem, offentlige institutioner og erhvervsbyggerier og ligger eksempelvis på skoler, børnehaver, kontorer og andre erhvervslokaler samt i sundhedsbyggerier.

Share.

Der er lukket for kommentarer.