Fremtidens have byder på stilhed, hvile og sundhed

0

Når CPH Garden 2019 folder sig ud til næste sommer, får gæsterne mulighed for et kig ind i fremtidens haveliv. Landsskabsarkitekt Catrine Hancke står nemlig bag showhaven ”Fremtidens have”. En have, hun bl.a. vil udforme på baggrund af såkaldte megatrends – dvs. overordnede mønstre for fremtidens forbruger.

”Som arrangører er det vigtigt for os, at vi udvikler os og ikke ’bare’ lever op til publikums forventninger, men også giver dem gode overraskelser. Så hvorfor ikke give dem et kig ind i fremtiden? En have, som viser, hvad fremtids-mennesket har behov for, når det handler om udendørslivet? Vi er rigtig glade for, at landskabsarkitekt Catrine Hancke, har sagt ja tak til den udfordring og vi glæder os til at vise showhaven Fremtidens Have frem sammen med de syv andre skønne showhaver”, siger Bente Yde Enert, kommunikationschef hos Haveselskabet.

Megatrends
viser vejen for fremtidshave
Ny blandt havedesignerne er landskabsarkitekt Catrine Hancke. Som en del af sin research til sin showhave, ”Fremtidens have”, har hun været en tur forbi direktør hos Scandinavian Trend Institute, Louise Byg Kongsholm, der har fremlagt de megatrends, som bliver kendetegnende for fremtidens forbruger.
– Megatrends er de dominerende træk ved den tidsånd, der vil styre vores forbrug de kommende år. Digital detox og dét at kunne trække sig tilbage fra støj og larm kommer til at fylde en hel del – og her kan netop haven være frirum fra en hektisk hverdag. Enten i form af havearbejde og ”jord under neglene” for dem, der nyder den slags, eller en mere zen-orienteret oplevelse, hvor vejret trækkes dybt, og der slappes af i rolige omgivelser”, fortæller Louise Byg Kongsholm.

Stilhed og
blomstrende skvalderkål

Catrine Hancke vil ikke løfte sløret for detaljerne i ”Fremtidens Have”. Men de overordnede linjer fortæller hun gerne om – linjer, som også afspejler den rolle, haven og havelivet kommer til at spille for os i fremtiden.
– Mental sundhed, kampen mod informations-overload, søgen efter stilhed og det taktile er fire megatrends, som særligt inspirerer mig, når vi snakker om måden, vi kommer til at bruge vores haver på i fremtiden. Ideen om haven som et refugium er ikke ny – men det nye er, at vores behov for et hvilested væk fra verdens stress og støj er stigende, og at haven kan blive et sted, som bidrager til vores trivsel og sundhed, fortæller hun.
Ifølge Catrine Hancke får vi i fremtiden mere og mere brug for at kunne trække os tilbage i et stille rum, fri for larm og støj. Et rum som beroliger sanserne i stedet for at pirre dem, og et rum, som ikke stiller krav til os.
– Jeg er bl.a. inspireret af den svenske forsker Anna Maria Palsdottir, som forsker i naturen som sundhedsressource og taler om at naturen er så god at finde hvile i, fordi den ikke stiller krav. Hvordan kan man få denne kravfrihed ind i haven? Og alligevel skabe en smuk have, som kan være en ideel ramme om at få hvile og hente ny energi? Her overvejer jeg f.eks. at lade nogle få skvalderkål blomstre i haven. Skvalderkåls-blomsten er smuk og kan være med til at markere, at vi godt må slappe af og koble fra, at haven ikke nødvendigvis behøver at være et stykke arbejde, men godt kan være et grønt og tyst refugium for os, fortæller Catrine Hancke.

Skruer ned for
lyd, duft og farve

Hun forklarer, at der i ”Fremtidens Have” skrues ned for lyd, duft og synsindtryk. Her skal duftene ikke stimulere hjernen, men berolige den.
– Mens jeg arbejder med at skrue ned for lys, lyd og luft, så arbejder jeg til gengæld med at skrue op for det taktile, altså følesansen. Det handler om at få tankerne ned i kroppen, om at skabe nærvær – og her betyder det meget, at vores følesans bliver involveret. Men hvordan jeg konkret vil gribe dét an i haven, det er for tidligt at komme ind på, siger Catrine Hancke.

Haven skal gøre os sundere

I fremtiden tror Catrine Hancke på, at der komme mere fokus på, at man kan dyrke sine egne sunde urter.
– Jeg forestiller mig, at langt flere – og her kan dem med altaner, gårdhaver osv. også sagtens være med – vil sætte sig ind i, hvordan f.eks. urter ”virker”. Og måske selv dyrke dem i haven. Lidt som vi kender det med fortidens klosterhaver. Så når du kommer hjem fra arbejde, så går du lige ud i haven og nipper lidt friske urter eller tager en håndfuld med ind til en kop urtete.

Share.

Der er lukket for kommentarer.