Grynderup – landsbyen, der engang lå langt inde i skoven

0

Ugens landsby er Grynderup. Landsbyen, der kun tæller ca. 30 beboere, ligger i Rebild Kommune midt mellem Nørager og Rørbæk. I Journalistens optik emmer byen af landsbyidyl. Bratbjergvej, der løber tværs gennem byen, er på begge sider kantet med smukke vejtræer, som en alle. Den lille landsbykirke, missionshuset og et par store gamle gårde, er det første jeg får øje på. Lige over for kirken går en hest og en pony og græsser fredeligt i aftensolen. På byens sportsplads er et telt stillet klar til byfesten i weekenden.

I sidste uge bragte Vores Avis en artikel om Grynderup Landsbyfest, som løb af stablen i uge 20. Jeg tog derfor ud for at kigge nærmere på byen. Grynderup Landsbyfest er spækket med traditioner, og byder på både revy med lokale aktører og en stor fest med spisning og musik. Jeg besøge landsbyen et par dage før den store fest, mens aftensolen kaster nogle af sine sidste stråler ned over landsbyen. Borgerne i Grynderup siger selv, at her er godt at bo, fordi her er dejlig natur samt fred og ro. Dette fornemmer jeg tydeligt denne forårsaften i Grynderup.

Landsbyens historie

Navnet Grynderup fortæller med endelsen ”rup”, at byen oprindeligt er anlagt i en rydning i skoven. Dele af byen ligger stadig tæt omkranset af træer, hvorimod kirken, sportspladsen og enkelte huse og gårde i dag ligger i det åbne landskab, hvorfra man over markerne kan se vidt omkring. Landsbyen ligger i Rebild Kommune, i den del af kommunen, der strækker sig ind i Vesthimmerland. Den omtalte kirke er en landsbykirke af de helt små. Kirken er bygget i 1100-tallet og har ikke noget kirketårn. Selve kirkeskibet og koret er romansk, hvorimod våbenhuset er opført i sengotisk stil. Landsbyens historie er nedskrevet af bysbarnet Niels Jørgen Thøgersen og kan læses via hans hjemmeside: www.niels-jorgen-thogersen.dk.

Missionshus og frysehus

I Grynderup ligger et gammelt missionshus. Missionshuset er pompøst med kors i spidsen af gavlen og vinduer i samme stil som dem, man normalt ser i kirker. Ved siden af indgangsdøren hænger et skilt, som meddeler, at huset er klubhus for KFUM. Den aften, hvor jeg besøger landsbyen Grynderup ankommer en kvinde på cykel. Hun låser sig ind i det gamle missionshus, hvor hun samler nogle ting, som hun efterfølgende bærer mod sportspladsen, som ligger nabo til missionshuset. Effekterne skal måske bruges til byfesten, som traditionen tro holdes i uge 20. Lige bag missionshuset ligger et gammelt frysehus. Før køleskabene og kummefrysernes indtog var det normalt med frysehuse i byerne. I frysehuset kunne folk leje en eller flere bokse til opbevaring af kød og grøntsager. I Danmark blev de fleste frysehuse bygget i 1940’erne og stoppede aktiviteterne i løbet af 1970’erne, da det blev normalt at have egen fryser.

Ikke SÅ langt ude på landet

Der er ikke længere skole i Grynderup. Det var der engang, hvilket man kan læse i Niels Jørgen Thøgersens beretning. I dag gør børnene fra Grynderup på Sortebakkeskolen i Nørager. Der går skolebus gennem landsbyen, som også kan benyttes af øvrige passagerer, som så kan skifte til andre ruter i Nørager.  Grynderup ligger kun ca. 3 km fra Nørager. På mange måder har den lille landsby en central placering. Har man bil kan man på ca. 35 minutter nå til enten Aalborg, Randers eller Viborg. Byerne Hobro og Aars kan nås på kun et kvarter. I det daglige orienterer Grynderup-borgerne sig dog primært mod Nørager, hvor man har det mest nødvendige i form af indkøb, bager, tømmerhandel, tøjbutik, frisør og en genbrugsbutik.

Egen entreprenør

Byen Grynderup hører til blandt de mindste landsbyer i Rebild kommune. Selve landsbyen består af et mindre antal huse samt enkelte større landbrug. Der bor omkring 30 mennesker i Grynderup. En enkelt virksomhed har fundet vej til Grynderup. På Bratbjergvej, som må betragtes som hovedgaden i Grynderup, er CL Kloak- og Entreprenørservice registreret.  Firmaet har mange års erfaring inden for branchen og ejes af entreprenør Christian Lund. Derudover er her kirken, missionshuset og en sportsplads med lidt legeredskaber og en hyggelig bålhytte, som er opført i 2013.

Velkommen til Grynderup

Velkommen til Grynderup

Landsbyidyl i aftensolen

Landsbyidyl i aftensolen

Grynderup kirke

Grynderup kirke

Mindesten foran missionshuset

Mindesten foran missionshuset

Det gamle frysehus

Det gamle frysehus

Grynderup Missionshus

Grynderup Missionshus

"Rasmusminde" i Grynderup

“Rasmusminde” i Grynderup

Festtelt, legeplads og bålhytte

Festtelt, legeplads og bålhytte

Sportspladsen i Grynderup

Sportspladsen i Grynderup

En del af byen ligger stadig i skoven

En del af byen ligger stadig i skoven

Share.

Der er lukket for kommentarer.