Guldbæk – en landsby med vingård og egen festival

0

Guldbæk er den nordligste af Rebild Kommunes landsbyer. Den ligger tæt på kommunegrænsen til Aalborg Kommune. Efter få minutters kørsel gennem Aalborgs forstæder kommer man til Skalborg med IKEA, Aalborg Storcenter og flere andre butikker. Den korte afstand har gjort Guldbæk til en attraktiv landsby for folk med arbejde i Aalborg. Landsbyen har navn efter åen Guldbæk, som løber fra Hæssum Mose til Østerå. Guldbæk var oprindelig en landsby udelukkende med gårde, men i 1900-tallet er byen blevet udvidet med villaer og parcelhuse. Mange er deciderede pragtvillaer, som ligger naturskønt og afsides langs de små landeveje, der fører til og fra Guldbæk. I husene bor mange børnefamilier, som giver liv til byen, elever til friskolen og grundlag for børnehaven Guldklumpen, som for nylig også bød vuggestuebørn indenfor.

Da jeg ankommer til Guldbæk for at tage billeder til nærværende landsbyportræt, er det ikke første gang, at jeg besøger byen. Guldbæk har fascineret mig siden mit første besøg i landsbyen. Ikke mange steder ser man så store og flotte villaer i en landsby. Derudover er her mange heste og ponyer. Byen går næsten direkte over i skov mod øst. Og så ligger der en vingård ved Guldbæk – og dette må siges at være ganske sjældent i Danmark, så højt mod nord.

Traditioner

Guldbæk er en landsby med mange traditioner, hvor byens befolkning mødes til hyggeligt samvær. Der er tradition for en fælles vandretur i foråret, hvor den omkringliggende natur nydes. Tilbage i 2011 var forårsturen noget ganske særligt, da Guldbæk Vingård dette år bød på rundvisning i vinmarkerne og en smagsprøve på den danske vin, som produceres på gården. Hvert år sendes Sankt Hans-heksen af sted fra gadekæret. I august er der byfest. Centrum for festlighederne er området ved skolen. I løbet af dagen er der forskellige aktiviteter, og om aftenen er der fest i teltet ved skolen. Byfesten byder også på et andevæddeløb, hvor badeænder ”svømmer” om kap i Guldbækken. I september arrangeres en fælles svampetur. Turen starter hos Erling Buus og formålet er, at samle svampe til svampesuppe. I 2013 bød turen desuden på pandekager stegt over bål. 1. søndag i advent tændes byens juletræ, hvorefter der hygges med æbleskiver og gløgg, og julemanden kommer for at hilse på børnene. En tradition er også Guldbæk Festival, som i år har 5 års jubilæum. I år udvides denne begivenhed til Guldbæk Event, som tidligere har været omtalt i Vores Avis.

Guldbæk Event

I år skiftede Landsbystafetten hænder for tredje gang. Stafetten blev overrakt til Guldbæk, som vandt dette års landsbystafet. Det er Rebild Kommunes Landsbyråd og Kulturråd, der i samarbejde vælger, hvem der skal modtage Landsbystafetten og de 50.000 kr., som hvert år doneres til vinderlandsbyen. Guldbæk vandt prisen på baggrund af deres planer om etableringen af Guldbæk Event. Eventen byder på både motion, kunst og musik. Det hele starter med det nye Guldbæk Løbet fredag den 5. juni. Der er ikke mindre end 8 ruter at vælge imellem, men fælles for dem alle er, at de går igennem dele af den skønne natur, som omgiver landsbyen. Arrangørerne håber, at løbet kan blive en årligt tilbagevendende begivenhed. Dagen efter afvikles Guldbæk Festival, som er en festival for børn og unge. I år fejrer Guldbæk Festival 5 års jubilæum. Det sker med 10 timers live musik, sjove aktiviteter og besøg af Anders og Katrine fra de populære børneudsendelser ”Lille Nørd”. Begge dage vil de besøgende ved Guldbæk Event også kunne opleve lokal kunst, Land Art, boder og andre aktiviteter på festpladsen.

Vingården

En vingård er et sjældent syn i det danske landskab. Ikke desto mindre ligger der en ægte dansk vingård ved Guldbæk. Guldbæk Vingård er en familiedrevet virksomhed med ca. 8000 vinstokke fordelt på 4 hektar. Det giver en næsten sydlandsk stemning, når man kører gennem det pakkede landskab mod Guldbæk, og pludselig er omgivet af vinmarker. På toppen af en bakke ligger selve vingården. 56o North Gentle Pink, 56oNorth Lush Green og 56oNorth Solaris er alle tre vine brygget på druer fra Guldbæk Vingård. Derudover er vingården leveringsdygtig i flere importerede vine af høj kvalitet. Vingården kan besøges ved en af deres årlige events. Der er mulighed for at booke en rundvisning på gården, hvis man er en gruppe på minimum 6 personer. Guldbæk Vingård kan også blive rammerne om din fest, hvis du skal holde bryllup, fødselsdag, reception eller lignende.

Skolen og Guldklumperne

Guldbæk Friskole og Guldklumperne ligger side om side. Skolen tilbyder undervisning på 0.-7. klassetrin. Derudover er her SFO, hvor børnene er velkomne til og med 6. klasse. Ved siden af skolen er opført en helt nybygget børnehave ved navn Guldklumperne. Guldklumperne dannede i marts rammen om overrækkelsen af Landsbystafetten 2015. Og 1. april var huset klar til at modtage børnene. Som noget nyt er Guldklumperne nu både børnehave og vuggestue.

Guldbæk omgives af skøn natur - og her er endnu to ponyer på græs sammen med to små føl

Guldbæk omgives af skøn natur – og her er endnu to ponyer på græs sammen med to små føl

Tilbage i marts blev Landsbystafetten overrakt til Guldbæk - overrækkelsen foregik i det nybyggede børnehus Guldklumperne

Tilbage i marts blev Landsbystafetten overrakt til Guldbæk – overrækkelsen foregik i det nybyggede børnehus Guldklumperne

Guldbæk Friskole - en hyggelig lille landsbyskole

Guldbæk Friskole – en hyggelig lille landsbyskole

Hovedgaden gennem Guldbæk

Hovedgaden gennem Guldbæk

Udsigt fra vejen langs Guldbæk Vingård - i forgrunden ses vinstokkene

Udsigt fra vejen langs Guldbæk Vingård – i forgrunden ses vinstokkene

I og omkring Guldbæk er der mange heste og ponyer - her er det en lille ponyflok på en mark midt i landsbyen

I og omkring Guldbæk er der mange heste og ponyer – her er det en lille ponyflok på en mark midt i landsbyen

Share.

Der er lukket for kommentarer.