KLIMA REBILD: Besøg i bæredygtigt nyt parcelhus i Rådyret

0

I forbindelse med Klima Rebild var der åbent hus i et bæredygtigt parcelhus i Rådyret, Støvring.

Ejeren fortalte om sine valg omkring opvarmning via vedvarende energi, med to andre gæster fortalte om, hvordan de ville have gjort, hvis de kunne bestemme hvordan huset skulle opvarmes.

– Og hvordan ser et bæredygtig parcelhus så ud….?

Den sidste søndag i årets Klima Rebild-forløb var der åbent hus hos Emil Krog Krause i hans parcelhus på Rådyret i Støvring. 

Ikke fordi Emil ville sælge sit hus.; – nej dagen handlede om, hvilke valg man har som nybygger hvis man gerne vil bygge klimavenligt og bæredygtigt. Emil har selv valgt at opvarme sit hus med jordvarme og solceller på taget. 

Emil regner med, at det bliver mindst lige så billigt som at opvarme med fjernvarme – som ellers er mest udbredt i Støvring i nybyggeri.

For at udfordre Emil på sine valg, havde Klima Rebild inviteret to forhandlere, som havde lidt andre bud på, hvordan de ville have opvarmet det nye hus – hvis de havde fået lov til at bestemme.

Arrangør Torsten Topbjerg siger i den forbindelse: – Emil fortæller selv, hvor svært det kan være at gennemskue, hvad der er godt og dårligt, når man vil forsøge at bygge sit nye hus så klima- og miljøvenligt som muligt.

– Vi tænkte derfor, at det kunne være spændende at tage det helt samme hus og så give flere bud på, hvad det også kan gøres – herunder hvad det koster at bygge og bruge huset efterfølgende; – det er jo typisk dét, der optager en familie når der bygges – ”Hvad bliver der til overs til os selv?”

Henrik Malberg gav et bud på, hvordan man kan bruge solceller tilknyttet et lokalt batteri til at gemme strøm til drift af varmepumper, lys og opladning af en eventuel el-bil. 

Søren Skjold Andersen fra Termonet fortalte om, hvordan man kan lave en bedre varmepumpeløsning via en lodret boring til jordvarme. Herunder at der både er fordele omkring køling af huset samt sammenkobling med eventuelle øvrige lodrette boringer i samme område.

 Emil Krog Krause fik gode idéer til forbedringer af sit nye hus fra begge de to oplæg.

– Jeg var lidt bange for, at ”løbet var kørt” i forhold til forbedringer, nu hvor huset står bygget og færdigt, men der er faktisk meget jeg kan gøre i forhold til at sætte flere solceller på taget i kombination med en egen batteriløsning.

– Dertil kan jeg også forbedre styringen i huset, så jeg faktisk kan få en lille køling af huset om sommeren med det standard-anlæg jeg allerede har sat op. Så det vil jeg helt sikkert arbejde videre med, fortæller Emil Krog Krause.

Arrangør Torsten Topbjerg, lover allerede nu, at der kommer et nyt besøg hos Emil i Rådyret, når Klima Rebild afvikles i 2020: – Her kan vi så høre, hvordan det er gået med Emils nye hus, som ikke er koblet på det lokale fjernvarmenet. Har han sparet de penge, han håbede på? Hvordan er indeklimaet? 

Ville han ønske, at han havde valgt større mulighed for køling af huset? Hvordan er det gået med de forventede energibesparelser?

– Det bliver også spændende at få fulgt op på de spådomme, som Henrik Malberg og Søren Skjold Andersen havde om, hvordan fremtidens nybyggeri vil forme sig hvad angår solceller, varmepumper og fokus på komfort, slutter Torsten Topbjerg.

Share.

Der er lukket for kommentarer.