KLIMAKUNST fra fem nordiske lande i Rebildcentret fra søndag – suppleret med børnekunst

0

Der sker virkelig noget på museums- og udstillingsfronten i Rebild-området, som vi har kunnet fortælle de seneste måneder og uger. – Nyeste skud på stammen er indvielsen af Niels Moes’ ”Kildetårnet” ved Røde Møllevej, Thingbæk, på fredag, og bare to dage senere, altså på søndag den 26. maj, er der stor, festlig og offentlig åbning af ”KLIMAKUNST 2019 – nordiske udtryk” i det nye tårn.

Hvis du er kommet forbi på Røde Møllevej i Thingbæk inden for den senere tid, har du sikkert bemærket det høje aktivitetsniveau omkring Rebildcentret, hvor jord, kampesten og fliser har givet centrets udendørsarealer en opgradering. 

Det er med andre ord et top-tunet udstillingsområde, gæsterne træder ud på og ind i, når de store oplevelser skal åbnes.

Tårnhøj klimakunst

Den censurerede temaudstilling ”KLIMAKUNST 2019 – nordiske udtryk” har været undervejs længe – dog knapt så længe som ”Kildetårnet”, hvori udstillingen vises frem til udgangen af august. De to øverste etager i det nye tårn rummer nu 66 vidt forskellige kunstværker, skabt af 45 vidt forskellige kunstnere, som kommer fra 5 af de nordiske lande. Udstillingen opfatter så forskellige medier som akvarel, keramik, maleri, skulptur, tekstil, video, foto, installation og land art. Ét har alle kunstværkerne dog til fælles, de kredser om temaet klima – et tema som også bliver gennemgående ved ferniseringen på søndag. 

Klimamusik

Hvis vejr og klima arter sig, foregår den første del af arrangementet udendørs. Her kan man opleve eller genopleve korværket ”Den sidste dråbe”, som blev uropført i marts ved åbningen af årets Klima Rebild-kampagne. I Thingbæk introduceres værket af det unge, lokale dirigenttalent, Johanne Grønkjær Lorentzen, som har komponeret musikken. Henrik Larsen, som har skrevet teksten, synger med i det store sammensatte kor. (I tilfælde af regn flyttes den del af arrangementet ind i Thingbæk Kalkminer.)

KLIMASNAK OG KLIMAANSVAR

Inden meteorolog Jesper Theilgaard klipper snoren, så gæsterne kan komme ind i ”Kildetårnet” og tage kunsten i øjesyn, holder folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen en åbningstale. 

Efter en times tid med kunst, vin, chips og hygge kan de gæster, som kommer først til mølle og kaprer en stol i Rebildcentrets biograf/foredragssal, høre Jesper Theilgaards foredrag ”Kunstens klimaansvar”.

I DIALOG OM KLIMAKUNSTEN 

En del af de 45 kunstnere, som har fået værker med på udstillingen, deltager også i ferniseringen. Det giver gæsterne rig mulighed for at få indblik i de tanker og arbejdsmetoder, som ligger bag de enkelte kunstværker. 

PRIS OG ÅRSKORT

Ligesom alle andre åbningsdage koster entrébilletten til Rebildcentret 90 kr. for voksne og 40 kr. for børn 6 – 14 år. (Foredraget med Jesper Theilgaard er med i prisen.) Som noget nyt kan man nu købe et årskort til 200 kr., som giver adgang til alle centret arrangementer fra købsdato og 365 dage frem. Med årskortet ønsker Rebildcentrets ledelse især at tilgodese trofaste lokale gæster, som man gerne vil se endnu oftere.

KLIMA-KUNSTNERISK HISTORIK

I 2016 viste Rebildcentret KLIMAKUNST for første gang. 16 kunstnere og digtere, som i forvejen var kendte for at arbejde med klimaspørgsmål, blev inviteret til at udstille. Rebildcentret ønskede at sætte fokus på klimakrisen ved hjælp af kunsten, og ved hjælp af temaet klima ønskede Niels Moes & Co at skabe interesse for samtidskunsten. Til trods for det alvorlige tema, blev udstillingen en succes, som skabte glæde, håb og inspiration.

Efter udstillingen var arrangørerne ikke i tvivl om, at der skulle vises KLIMAKUNST i Rebildcentret igen. De var heller ikke i tvivl om, at der hver dag bliver skabt kunst med relationer til klimaspørgsmål – for så et påtrængende emne vil helt naturligt materialisere sig og dukke op i atelierer overalt i verden. 

PÅ UDKIG EFTER UKENDT KLIMAKUNST

For at finde frem til den KLIMAKUNST, som dukker op i de nordiske atelierer for tiden, udsendte Rebildcentret i efteråret et ”open call ”- og krydsede fingre for, at nogen ville reagere. Resonansen var overvældende. 181 kunstnere fra Grønland, Island, Færøerne, Norge, Sverige, Finland og Danmark ønskede at bidrage med værker til udstillingen ”KLIMAKUNST 2019 – nordiske udtryk”. 

Et censorkorps bestående af billedhuggeren Jens Galschiøt, 

billedkunstneren Bolatta Silis-Høegh, komponisten Ane Østergaard, fotografen Niels Fabæk og klimaforkæmperen Sussi Handberg har hjulpet med at vælge de 65 værker ud, der blev plads til i udstillingslokalerne.

ØKONOMISK STØTTE TIL EN GOD IDÉ

Rebildcentret takker for økonomisk støtte til ”KLIMAKUNST 2019 – nordiske udtryk” fra Region Nordjylland, Rebild Kommunes Kulturråd, Fonden for Sparekassen Himmerland og Det Obelske Familiefond. 

KOM OGSÅ og se flot klima-kunst skabt af lokale skoleelever

Ved åbningen af KLIMAKUNST-udstillingen i Rebildcentret på søndag vil publikum også kunne opleve en række flotte klima-kunstværker lavet af kreative lokale skoleelever.

Det er elever på Skørping Skole, som har fremstillet flotte drager af genbrugsmaterialer og affald, mens elever fra Rebild Kulturskole udstiller diverse former for klima-grafik.

Junior-klimakunstudstillingen vil kunne ses i Rebildcentret i de kommende uger.

Share.

Der er lukket for kommentarer.