Nostalgisk høst i sensommersol, – hestekræfter fra både havre og diesel

0

”…ka’ du huske dengang….” – sådan lød det gang på gang, da holdt Rebild Veterantraktor indbød alle interesserede til nostalgisk høstdag, hos Bente og Søren på Viergården i Aarestrup. Det blev en dag med højt solskin fra en næsten skyfri himmel, efter en uge med regnbyger; ”så vi klager ikke” lød det på godt jysk fra arrangør Jørn Larsen, mens der blev høstet og presset halm på livet løs.

Der var mødt omkring 20 traktorer op med forskelligt høstgrej: – To selvkørende mejetærskere fra den tid da farfar var ung, en enkelt selvbinder, et par bugserede mejestærskere og en slåmaskine med mejeværk på, trukket af to heste – en fin gammel maskine – og et gammelt tærskeværk var også kommet ud for at blive luftet, – foruden en ”illerkasse”, som er øgenavnet for en JF mejetærsker, fortæller Jørn Larsen, som brænder for de gamle landbrugsmaskiner i alle afskygninger.
Gennem det seneste års tid har han således været involveret i lokale veterandage med blandt andet roeoptagning og græsslåning.

En god start med kaffe
– Vi startede med kaffe og rundstykker, og der var god tid til at nyde kaffen, da der lå en meget tung dug over kornmarken, så der kunne snakkes frem og tilbage om, hvordan høsten foregik dengang, og hvordan udviklingen har ændret alting frem til idag, fortæller Jørn Larsen.

De gamle kan endnu…
De gamle mejetærskere var ude for af prøve at høste sidst på formiddagen, men det var ikke for tørt endnu, så der blev snakket lidt mere, og set på hvad der var mødt frem af maskiner til sådan en høstdag.
Formiddagen gik, og det blev middag, hvor dem der kørte i marken fik serveret sandwich.

Dugfri eftermiddag
Efter sandwich-serveringen var duggen forsvundet, og mejetærskerne kunne komme igang. De gamle maskiner viste hvad de kunne. Kornvognene kom frem, og kornet blev kørt i laden.
Der blev også vendt halm, og de fire ”Morten Korch- pressere” fik lov at vise hvad de kunne, så alt det gamle maskineri kom ud at køre.
– En stor tak skal lyde til dem, der kom og deltog i marken, og en lige så stor tak til de omkring 200 besøgende, som lagde vejen forbi for at se de gamle maskiner arbejde i marken; uden jer ingen høstdag, slutter Jørn Larsen fra Rebild Veterantraktor.

Share.

Der er lukket for kommentarer.