Otte timers enestående natur på stort lærred

0

”Naturfilmfestivalen i Kinorevuen i Skørping på lørdag den 17. november sætter fokus på den natur, vi stadig kan glæde os over og drage nytte af, men som vi er godt i gang med at miste”.

Medierne flyder over med fortællinger om, hvor skidt det står til med naturen både her i Danmark og i resten af verden. Overbefolkning, uholdbar vækst og klimaforandringer er hovedårsagerne.

Det er nemt at blive træt af dommedagsprofetierne og lukke ører og øjne for dem. Det frygter blandt andre legenden David Attenbourough, som måske mere end nogen anden har vakt børn og voksnes fascination af naturen.

Rold Skov Naturfilm Festival i Kinorevuen i Skørping lørdag den 17. november prøver at balancere mellem de to yderpoler, fortæller Uffe Westerberg fra Rold Skov Natur- og Kulturcenter, der for femte gang siden 2008 gør Skørping til Danmarks naturfilm-metropol. Han præsenterer syv meget forskellige film, som alle forundrer og begejstrer, men også stilfærdigt minder os om, hvad vi er i færd med at miste.

* Vi viser kun nordiske film. De fortjener større opmærksomhed og er mindst lige så gode som de britiske og amerikanske naturprogrammer, som fylder på TV, fortæller Uffe Westerberg.

Festivalen starter med et lille gys. ”Edderkoppernes Hus” af den danske filmmager Adam Schmedes bringer publikum helt tæt på disse insekter, som mennesker altid har elsket at hade. Vi glemmer tit, at de er nyttedyr med fascinerende liv.

Vi tænker måske heller ikke over, at moderne byer er fyldt med vilde dyr. I James Ewens ”Oslos vilde hjerte” skal vi bagved byens facader og møde grævling, laks, ræv, jagtfalk og andre dyr, der har fundet sig til rette i byens forskellige miljøer. Flot fotograferet og fortalt med et glimt i øjet.

Programmet byder på en fantastisk rejse i Sveriges natur. Svante Lysén tager os med i sin kajak, mens han padler gennem skærgården nord for Göteborg. Jacob Wallin viser, hvordan planlagte natur- og skovbrande kan skabe en meget mere varieret natur, og Ulf viser ”Skovens Hvide Konge” om den hvide elgtyr Ferdinand. En smuk skildring af et majestætisk dyr og det specielle forhold, der opstod mellem elgen og fotografen.

Også norske Asgeir Helgestad oplevede at få et særligt forhold til den isbjørn og hendes to unger, han gennem flere år fulgte på Svalbard. Filmen giver et usædvanligt indblik i en lille isbjørnefamilies meget sociale liv, men viser også, hvordan isen bogstavelig talt smelter under isbjørnene og truer deres eksistens. Ikke uden grund er titlen ”Dronning uden Land”.

Sidste film er den svenske biolog og forsker Claes Andréns ”Naturen som forbillede”. Den er et forsøg på at få os til at indse, at mennesket gør sig selv en bjørnetjeneste ved at udrydde dyre- og plantearter. Vi har altid kopieret naturens løsninger til at udvikle ny teknologi, og de fleste typer medicin stammer oprindelig fra planter eller dyr. Uden biologisk mangfoldighed bliver vi fattigere -både på natur og på udvikling.

Facts om
Danmarks eneste
chance for at se
naturfilm på det
store lærred:

Rold Skov Naturfilm Festival er den eneste mulighed i Danmark for at se naturfilm på stort biograflærred.

Det er noget helt andet end i TV; faktisk temmelig overvældende, når det er film af så høj kvalitet som i Kinorevuen på lørdag.

Festivalen modtager støtte fra blandt andet Det Danske Filminstitut, og dét har gjort det muligt at tilbyde gratis forestillinger for områdets skoler og gymnasier dagen før, fredag i denne uge.

Ligeledes betyder støtten, at Kinorevuen kan vise naturfilm for børn på søndag den 18. november om eftermiddagen, og at billetprisen kan holdes på ”en hun” for hele festivalen (for nu at blive i dyreriget…) eller 50 kr., hvis man kun vil se én film.

Hele programmet og film-trailere kan iøvrigt studeres nærmere på www.roldskov.info

Share.

Der er lukket for kommentarer.