Røverne fra Rold – hvem var de egentlig?

0

AF Birgitte Wilsted Simonsen, RebildGuide

Selv om det efterhånden er 200 år siden Røverne i Rold huserede på egnen, er det stadig noget af dét, mange forbinder med Rold Skov.

Der findes mange spændende historier om røverne – især om deres ugerninger og deres liv, og det er med til at gøre denne del af lokalhistorien spændende. En af de mere synlige henvisninger finder man i Rold, hvor der i rundkørslen midt i byen står fire skulpturer. Skulpturerne er udformet i egetræ af billedhuggeren Bent Dentlau. Meget passende som symbol på deres levebrød står røverne og holder øje med hver sin vejstrækning, som kommer ind i rundkørslen fra hvert sit verdenshjørne.

Bette Fanden

Ud af den gruppe personer, der udgjorde røverne i Rold, er det de fire, der står i rundkørslen, som er de mest kendte.

Den nok mest kendte af røverne Bette Fanden (Johannes Jensen) står og ser op mod Aalborg mod nord. Han var ikke særlig høj, kun omkring 145 cm, og særdeles  skrutrygget. Da han i forbindelse med et overfald havde et koskind trukket over sig, var hans kaldenavn slået fast. Han blev i forbindelse med retssagen fra 1837 til 1844 idømt kagstrygning (pisk op mod en pæl) og vendte først tilbage fra fængslet til lokalområdet i 1864.

Lorentz dirkede sig fri

Lorentz Meyer, som man ser, når man kommer fra Haverslev, er kendt for at han, mens man ventede på retssagen, stak af fra fængslet. Han havde gemt en lille dirk imellem sine tænder. Han fik også kagstrygning, og sad ligeledes i fængsel indtil 1864.

I fængsel på livstid

Med ansigtet mod Hobro står Anders Hansen. Han blev også i forbindelse med retssagen idømt kagstrygning og fængsel på livstid.

 ”Hun er ond”, sagde de…

Ane Pernille Andersdatter eller Petronillen, som hun blev kaldt, bliver ofte beskrevet som ond. Hun står og kigger mod vejen til Arden. Hun blev idømt kagstrygning og blev også sendt i fængsel.

 Røverier i hele Himmerland – retssagen varede syv år

Røverne var ikke alene aktive ved Rold, men også i store dele af Himmerland. 

I 1836 var det slut, og efter en retssag på syv år blev der givet straffe til omkring 250 personer.

Historien om Røverne fra Rold havde hermed fået en afslutning, men de ”lever” dog i dag videre bl.a. i rundkørslen i Rold, på Røverstuen i Rebild, som træfigurer ved legepladsen på Røverknolden, Skørping, i folkeminderne og som midtpunkt i de tidligere omtalte røver-arrangementer ved Top Karens Hus, Røverstuen og Westernhuset.

FOTO: Herover ses rundkørslen i Rold, på den yderste rand af Mariagerfjord Kommune, omkranset af blandt andet frimærke-, antik- og kuriosa-forretningen ”Luppen”, modeforretningen Skott, Cirkus Museet, Jodle Birge Museet og Rold Gammel Kro, som iøvrigt er sat til salg. Her finder vi også træfigurerne forestillende fire af de legendariske Røvere fra Rold.

Share.

Der er lukket for kommentarer.