Sådan reducerer du din boligs CO2-aftryk og sparer samtidig på varmeregningen

0

Klimadebatten har aldrig været mere omtalt, end den er i disse år, og ifølge undersøgelser er det grønne fokus et afgørende emne for 36 pct. af vælgerne ved det kommende folketingsvalg. Ofte hører vi om, hvordan vi hver især kan være med til at gøre en forskel ved at skære ned på vores forbrug, kødindtag og flyrejser. Men faktisk er der også meget at komme efter inden for hjemmets fire vægge, der kan hjælpe med at reducere klimaaftrykket. 

Vi hører ofte om dem. De store klimasyndere, der påvirker vores klima og miljø, og som vi derfor bør mindske brugen af, hvis vi sammen skal skabe en grønnere og mere bæredygtig hverdag. Men selvom forbruget af både de røde bøffer og flyrejserne har en stor og alvorlig indvirkning på det samlede CO2-regnskab, kommer hele 40 pct. af Danmarks samlede energiforbrug faktisk fra boliger. Derfor har Bo Halm Andersen, bygningssagkyndig og energirådgiver i EBAS, samlet tre gode alternativer, du kan ændre derhjemme, som bidrager til at reducere den samlede CO2-udledning og samtidigt sikrer et bedre indeklima, der styrker helbredet og forebygger skader på boligen.  

– Vi udleder årligt lige knap 6 ton CO2 pr. indbygger i Danmark, og det vil vi gerne være med til at ændre på. Derfor har vi taget fat i ét af de områder, hvor man selv kan gøre en forskel, nemlig boligen, da der findes mange gode løsninger til at optimere på boligens energiforbrug og dermed CO2-udledning. Ofte ender man med at spare penge gennem optimeringerne, ligesom man skaber et bedre indeklima og forhindrer skader på boligen som eksempelvis kuldebroer, siger Bo Halm Andersen, bygningssagkyndig og energirådgiver hos EBAS.

1. Efterisoler din bolig

Er din bolig fra før 1980, hvor de første store stramninger af isoleringskravene blev indført, kan du med fordel overveje at efterisolere, da det sørger for at holde bedre på varmen og derfor også giver en væsentlig reduktion af CO2. Efterisoleringen gælder både loft, vægge og etageadskillelser, og kan blandt andet inkludere hulmursisolering eller en indvendig og udvendig efterisolering af husets ydervægge. 

En forbedring fra ingen til fuld isolering i et 120 m2 stort hus kan derfor betyde en CO2-nedsættelse på op til 4.900 kilo om året og en betydelig reducering af varmeregningen. Til sammenligning udledes der 13,9 kilo CO2 pr. produceret kilo oksekød, hvor en gennemsnitlig dansker spiser omkring 14 kilo om året. Der er derfor en del klima-karma at indhente ved at isolere sin bolig ordentligt. 

Udover den reducerede CO2-udledning og de sparede penge, sikrer en efterisolering også et bedre indeklima, hvilket kan have helbredsmæssige fordele for både din søvn og koncentrationsevne. Desuden kan efterisoleringen være med til at holde din bolig ved lige gennem en nedsat risiko for kuldebroer og skimmelsvamp. 

2. Husk vinduerne

Ligesom der er mange penge at spare ved at isolere vægge og loft ordentligt, er det også vigtigt at huske vinduerne, der ellers risikerer at fungere som en åben ventil, hvor op til 30 pct. af varmen i et rum slipper ud. Ofte følger vinduerne en energimærkningsordning, hvor A-mærkede vinduer er de mest effektive. Har din bolig derfor ældre vinduer fra 1980’erne eller 1990’erne, og oplever du ofte, at det trækker ind, kan du med stor fordel overveje at udskifte vinduerne til moderne energirigtige A-mærkede modeller eller gå fra 2- til 3-lags glas og få lavenergiruder, da disse skaber et ekstra hulrum og derfor opnår en bedre isolering. Du vil både opleve en øjebliklig forbedring og samtidigt kunne se resultatet på den kommende varmeregning.

Udskiftes gamle termoruder med nye lavenergiruder, vil en almindelig husstand på omkring 120 m2 derfor kunne opleve en besparelse på varmeregningen på op til 20-25 % på varmeregningen om året, ligesom CO2-udledningen formindskes væsentligt, da man gennem de nye vinduer mindsker det samlede varmetab. 

3. Varm energirigtigt op med radiatorerne 

Nogle gange kan små ting også gøre en stor forskel, og det gælder blandt andet, når det kommer til at udnytte hjemmets radiatorer. Ifølge Bo Halm Andersen er det nemlig langt fra alle, der udnytter deres radiatorer og dermed opvarmning korrekt, og det kan betyde, at varme går til spilde og udleder unødvendig CO2. 

– Mange tror fejlagtigt, at det er en fordel kun at tænde for en enkelt radiator og lade den køre på fuld styrke, men i virkeligheden har det faktisk den modsatte effekt. Det er langt bedre og mere energivenligt at lade alle boligens radiatorer deles om opvarmningen, da det giver en mere ensartet varmefordeling og i sidste ende en mindre varmeregning, forklarer Bo Halm Andersen, bygningssagkyndig og energirådgiver hos EBAS.

Det betyder, at det eksempelvis er bedre med fire radiatorer, der varmer 25 pct. hver, frem for én, der kører på 100 pct. Desuden er det vigtigt, at radiatorerne ikke blokeres af møbler eller tøj, der hænger til tørre, da varmen ikke kan komme ordentligt ud i rummet, og du derfor ender med at bruge flere penge på at opvarme det samme areal. Sørg i stedet for, at der er frit mindst 20 cm ud fra radiatoren og vær opmærksom på temperaturen. En tommelfingerregel siger, at for hver grad du skruer op, stiger den prismæssige udgift med ca. fem procent, og miljøet belastes med op til 250 kilo CO2 mere om året, hvilket svarer til en flyrejse tur-retur fra København til Berlin.

Share.

Der er lukket for kommentarer.