Gas, strøm og træpiller er steget voldsom i pris det seneste års tid og det har fået mange til at se sig om efter en alternativ varmekilde.
Fjernvarme er ofte den billigste løsning, men der er flere områder i landet, hvor prisen der også er steget voldsomt pga. priserne på gassen etc.
Det er derfor ekstra interessant at se nærmere på varmepumperne
Hvad er en varmepumpe?
En varmepumpe bruger strøm og laver varme primært ved at udnytte de fysiske love på jorden, hvor højt tryk får en væske til at arte sig helt anderledes end under normalt tryk.
En kompressor skaber tryk og får damp til at blive til væske, hvorefter det igen kan gå til luftform i et rørsystem.
De skift fra højt tryk til normalt eller tæt på normalt tryk gør at ganske lidt varme udenfor er nok til at væske kan bringes i kog og dermed trække varmen med ind i boligen.
Når væsken har afleveret varmen, kommer den under tryk igen og går til helt væskeform – herefter kan processen begynde forfra.
Det er en meget kort forklaring, da det hele er ret avanceret, men humlen i funktionen er, at varmepumpen benytter forskellige tryk til at udnytte varmen udenfor og bringe den ind i boligen via et rørsystem (der kommer ikke frisk luft med ind)
Typer af varmepumper
Der findes som udgangspunkt to typer varmepumper. Den ene kaldes en luft til luft varmepumpe og den kan varme boligen op, men ikke lave badevand / brugsvand.
Den anden type hedder en luft til vand varmepumpe da den overfører varmen fra varmepumpen ind til boligens centralvarmeanlæg f.eks. gulvvarme og til en varmtvandsbeholder, så der er varmt badevand.
Det er naturligvis en luft til vand varmepumpe, som er mest interessant som ny varmekilde frem for gasfyr.
Skift fra gasfyr til luft til vand varmepumpe
Varmepumperne har som udgangspunkt en forholdsvis lav fremløbstemperatur og det betyder boligens nuværende anlæg skal være egnet til en lavere temperatur.
Gulvarme er særdeles godt til en lav temperatur og store ældre radiatorer eller mange pr. rum er også velegnet til at komme af med lidt varme af gangen før væsken cirkulere videre.
Ved skift fra gasfyr vil det ofte være nødvendigt med en større / hurtigere cirkulationspumpe. Vandet er ikke så varme, når det kommer ind til boligen og derfor skal det hurtigere rundt for at blive varmet igen .
Det betyder også at der flere steder måske skal monteres større rør, så der kan komme et højere flow.
I langt de fleste tilfælde vil både gaskedel go tank blive taget ned for at blive skiftet ud med en varmtvandsbeholder inde i boligen og varmepumpeenheden udvendigt.
Hvad skal du være opmærksom på
Selve beregningen af hvor stor en varmepumpe der er nødvendig, bør laves af en fagkyndig. Det kan hjælpe hvis i har en par års gasregninger med til beregningen.
Herudover er det vigtigt, at tænke på naboerne også. En luft til vand varmepumpe har en enhed udenfor med stor ventilator og den kan godt larme, når den skal yde noget.
Bor I tæt på naboerne, bør den stilles længst væk og kan den ikke det, ja så bør i overveje jordvarme, hvor der slet ikke er en udeenhed, her graves slanger ned i jorden.
Prisen er også vigtig og de billige kan faktisk meget ofte sagtens være med. De er uden et mærke på og uden meget lang garanti, men de yder stort set lige så godt som f.eks. en fra populære Panasonic.
Forskellen ligger i ”Næsten lige så godt”, de yder ikke helt på niveau med de dyre mærkepumper, men kan du leve med ca. 10% teoretisk lavere ydelse, så kan du spare over det halve ved at vælge en varmepumpe uden mærke , med stadigvæk med A+++