Tre lokale oplysningsmøder skal afmystificere myter om HPV-vaccination

0

HPV-sygdommen giver hver dag året rundt to danskere kræft.

– Bliv derfor klædt på til beslutningen om HPV-vaccination, lyder opfordringen fra Rebild-afdelingen af Kræftens Bekæmpelse, som i november og januar holder tre offentlige oplysningsmøder om sygdommen og mulighederne for at forebygge den. Møderne finder sted i Terndrup, Støvring og Haverslev.

Der er mange myter og afledt usikkerhed om bivirkninger forbundet med forældres og unge mennesker beslutning om HPV-vaccination eller ej: – Kom og få mere viden ved et af de tre informationsmøder, lyder det fra  Kræftens Bekæmpelse i Rebild Kommune.

Stadig flere piger vaccineres – og nu også gratis for drenge

Antallet af piger, der bliver HPV-vaccineret, er steget markant de seneste par år. Næsten 40.000 piger blev sidste år vaccineret mod HPV, en stigning på 20% i forhold til året før. 

HPV- vaccinen er gratis for piger på 12 til 17 år, og nu kan drenge også blive gratis HPV-Vaccineret.

Det gælder drenge, som er fyldt 12 år den 1.juli i år og derefter.

– Vi er glade for at se at så mange piger tager imod tilbuddet om HPV-vaccinen, og at drenge nu også er med i vaccinationsprogrammet. Vi har en sikker vaccine, og med en høj vaccinationstilslutning blandt både piger og drenge kan vi  reducere antallet af HPV-relaterede kræfttilfælde markant, konstaterer Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling: – Det er det gode budskab, vi ønsker at fortælle forældre.

En effektiv beskyttelse

I Danmark er der hvert år omkring 580 kvinder og 230 mænd der får kræft, som skyldes HPV.

HPV- vaccination beskytter mod størstedelen af alle tilfælde af livmoderhalskræft, anal kræft samt kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer. Det forventes, at vaccinen også beskytter mod kræft i mund-svælg samt peniskræft.

Vaccinen beskytter iøvrigt også mod kønsvorter

Tre møder planlagt

Kræftens Bekæmpelse vil holde tre informationsmøder for alle interesserede forældre i Rebild kommune. Det bliver i Terndrup, Støvring og Haverslev

Selv om langt de fleste forældre tager imod tilbuddet om HPV-vaccinationen til deres barn, er der måske stadig nogle, der har spørgsmål eller tvivl. 

– Vi håber, at vi med informationsmøderne kan give forældrene mere viden  og flere facts om HPV-vaccination, og forhåbentlig gøre dem trygge ved at lade deres døtre eller sønner vaccinere, slutter arrangørerne og fortæller, at det første møde bliver i Terndrup Medborgerhus,  Terndrup Centret, halvanden time fra først på aftenen torsdag den 145. november.

På informationsmødet holder lægefaglig ekspert Cecilla Andara oplæg om HPV-vaccination, og hun svarer på de spørgsmål, forældre måtte have. Alle er velkommen

De næste møder bliver efter nytår, i januar 2020 i Støvring og Haverslev. Forældrene inviteres til dén tid via den nye skole-hjem-portal Aula.

Fakta om HPV:

HPV = forkortelse for Humant Papillomavirus 

HPV-infektioner kan føre til:

Kønsvorter (kondylomer)

Livmoderhalskræft 

Peniskræft

Endetarmskræft 

Kræft  i mundhulen

80% af alle seksuelt aktive får i løbet af livet mindst én HPV-infektion.  – HPV overføres seksuelt.

Langt de fleste infektioner forsvinder af sig selv, uden sygdom eller symptomer.

Man kan begrænse forekomsten af livmoderhalskræft, kondylomer og de andre nævnte kræftformer ved at vaccinere mod HPV.

Der er ingen behandling mod HPV infektion. Derfor følges kvinder for celleforandringer.

Vaccination er den bedste beskyttelse mod HPV. Vaccination mod HPV beskytter mod de virus, der er ansvarlige for 90% af tilfælde af livmoderhalskræft samt mod 90% af kønsvorter. 

Risikoen for HPV relaterede sygdomme øges med antallet af seksuelle partnere, men man kan også få en høj-risiko-HPV ved sin første seksuelle kontakt. 

Kondom yder ikke fuld beskyttelse mod HVP.

HPV-vaccination anbefales til piger og drenge i 12-års alderen som en del af det almindelige børnevaccinationsprogram.

Vaccinen er gratis, hvis piger får den inden de fylder 18 år. Fra 1. juli 2019 har HPV vaccinen også været gratis til drenge, som er fyldt 12 år den 1. juli 2019 eller senere. Vaccination sker hos egen læge.

I Danmark er flere end 630.00 piger vaccineret. 

Kun 0,4 pct. af de vaccinerede har indberettet en formodning om en bivirkning, og under 0,2 pct. har indberettet en formodning om en alvorlig bivirkning.  – Det er vigtigt at huske på, at en indberettet formodning om alvorlig bivirkning ikke er ensbetydende med, at generne skyldes vaccinen. 

KILDE: sundhed.dk

Share.

Der er lukket for kommentarer.