Tre spændende foredrag hos Midthimmerlands Folkeuniversitet, – om nyere Europas historie

0

Midthimmerlands Folkeuniversitet har ikke færre end tre særdeles spændende foredrag på programmet i det kommende efterår, dvs. september og oktober, tilsammen dækkende temaet ”Europas nyere historie”.

To af foredragene handler om situationen i Eksjugoslavien under og efter Balkankrigen. Med udgangspunkt i sin bog ”Vi troede ikke, det kunne ske her” forklarer lektor i Balkanstudier ved Aarhus Universitet Christian Axboe Nielsen de vigtigste årsager til Jugoslaviens sammenbrud. Jugoslavien var et af Europas mest mangfoldige lande med en helt særlig rolle mellem Vesten og Østblokken. Landets befolkning, som forholdsvis nemt kunne rejse til Vesten og også var vant til at være værter for vestlige turister, betragtede sig som borgere i et stabilt europæisk land. 

Ikke desto mindre ramte katastrofen Jugoslavien med store konsekvenser – også for Europa og verden. I foredraget skitseres de politiske, økonomiske og kulturelle årsager bag landets sammenbrud, med særlig fokus på hvorfor sammenbruddet resulterede i flere krige og ”etnisk udrensning”. Foredraget finder sted den 11. september, og en uge senere, altså den 18. september, vil ph.d. i Jugoslaviens samtidshistorie og projektleder i DEO, Zlatko Jovanovic, gå i dybden med nogle af de tendenser der har præget udviklingen siden Jugoslaviens opløsning. 

Siden da har alle nye lande erklæret EU-medlemskabet som et af deres vigtigste politiske mål. Han vil forklare, hvor langt de forskellige lande er nået i forhold til deres EU-medlemskab, og hvor de største udfordringer for stabilitet i regionen ligger. Deltagerne hører også om den nationalisme der fortsat præger politik og hverdagsliv i landene, og om kampen om historiefortolkning, herunder ikke mindst fænomenet jugonostalgi.

Kurs mod et nyt Europa

Den 9. oktober holder ph.d. i statskundskab ved Københavns Universitet Ditte Maria Brasso Sørensen foredrag med titlen ”Kurs mod et nyt Europa – hvad sker der efter valget? EU-spørgsmålene er mange, og de er store. 

Støt stigende interesse for EU og Europa

Danskernes interesse for EU er støt stigende i takt med at  problematikkerne udfolder sig i forhold til Brexit, massiv immigration, russisk annektering på europæisk fastland, højredrejning og protektionisme, skattesvig, arbejdstagervilkår og håbet om en bæredygtig verden, som vores børn kan overtage. Efter valget i maj og konstitueringen af et nyt EU-parlament skal der gøres status over, hvor EU står på en håndfuld af de store spørgsmål. 

– Kom og vær med…!

– Vær med, når vi skal kigge nærmere på kursen, som det nye parlament sætter på dagsordenen i EU, opfordrer Jørgen Gjedsted fra  Midthimmerlands Folkeuniversitet. Alle tre foredrag afholdes iøvrigt på Støvring Gymnasium, og de er alle aften-foredrag.

Share.

Der er lukket for kommentarer.