”Ud i naturen med RebildGuiden…”: Den store udvandring fra Himmerland til Amerika

0

Som det fremgår andetsteds er der et spændende foredrag i vente på Museum Rebild om udvandring på mandag aften. – Her giver en anden historie-entusiast, Rebild Guide Birgitte Walsted Simonsen, en forsmag på de interessante historier.

Mange kender sikker til udvandingen fra Sverige til Amerika, men der skete også en udvandring fra Himmerland til Amerika. Udvandringen i Danmark startede omkring 1840 og varede cirka 70 år frem. I denne periode udvandrede omkring 300.000 personer til Amerika.

Ved indgangen til Rebild Bakker står i området ”Friendship Lawn” statuen ”Familien”.

Statuen symboliserer udvandingen af en familie, der ser frem mod det nye land og det ukendte. Når man står og kigger på statuen, så er det let at overse bagsiden. Her står et ældre familiemedlem, og ser tilbage den modsatte vej af resten af familien – ser tilbage mod det man forlader.

Skulpturen er fremstillet af Dennis Smith, der er efterkommer af tidligere udvandrere, og som i dag er en kendt kunstner i USA.

Skulpturen er doneret til Rebild Selskabet af en kreds fra Mormonkirken. Den blev afsløret 4. juli 2000.

Når jeg er i Rebild Bakker, så skal jeg altid hen forbi skulpturen.

Dette både fordi jeg nyder den som kunstværk, men også fordi jeg lige skal hen og læse lidt på de små fliser, der ligger i græsplænen rundt om skulpturen.

På hver flise står navn på mormoner, der udvandrede til Amerika, og jeg har mange gange stået og tænkt på, hvordan det egentlig gik den person, hvis navn for altid fremover vil stå her i en græsplæne i Rebild Bakker.

I ”Friendship Lawn” står også placeret tre buster af den dansk-amerikanske entertainer Victor Borge, Rebildselskabets grundlægger Max Henius og USA´s 27. præsident William Howard Taft, der var Rebildselskabets første Ærespræsident. Disse tre buster er afsløret i henholdsvis 2001, 2002 og 2003.

Husk engang at besøge dette sted, der rummer en lidt glemt periode af områdets historie.

Share.

Der er lukket for kommentarer.