Vandstæren – en spændende vintergæst fra Norge og Sverige

0

Af Birgitte Wilsted Simonsen, RebildGuide 

Vi nærmer os et farvel til til  oktober, og naturen er for alvor ved at overgå til efterår. Det er på denne tid af året, jeg giver flere af kilderne i Rold Skov området lidt ekstra opmærksomhed. Det er nemlig nu, vi igen får besøg af en vintergæst fra nord – vandstæren.

På trods af navnet er vandstæren faktisk ikke er en stær. Den hører til sin helt egen fuglegruppe, hvor vandstæren er den eneste af disse arter, der ses i Europa.

Når navnet så alligevel er blevet vandstær, skyldes det sikkert, at størrelsen og farven kan minde meget om en stær. Dog har vandstæren et markant hvidt bryst, som gør at den ikke rigtig kan forveksles med andre fugle. 

En stor vinteroplevelse

Sidst på efteråret og hen over vinteren kan man en del steder langs rindende vand se vandstære. Oftest kun en enkelt fugl hvert sted.

Gæsterne kommer primært fra Norge og Sverige, og det vurderes at den danske vinterbestand ligger omkring 1000-1500 fugle afhængig af vintervejret mod nord.

Støvring og Kovadsbækken

samt Gravlev og Skillingbro

I Rold Skov området er de bedste chancer for vandstær ved Gravlev Kilde, Skillingbro Kilde og Kovadsbækken. Lidt væk fra skoven er Mastrup Bækken i Støvring et sted, hvor der ofte ses vandstær.

Her ses vandstæren typisk siddende på en gren eller sten, men den vipper med bagkroppen. Lige pludselig vil den dykke ned i vandet, hvor den mod strømmen leder efter forskellige småinsekter.

Som noget specielt har vandstæren ”et ekstra øjenlåg” eller blinkhinde, som gør det muligt for den at orientere sig under vandet, mens den dykker.

Typisk ses vandstæren ved rent strømmende vand, da det er her, der findes mange vandinsekter.

Stille sang en stor oplevelse

Skulle man være heldig, så kan man også om vinteren komme til at høre vandstærens lidt stille sang af en række varierende toner. Det er en speciel oplevelse en kold vinterdag.

I løbet af marts-april forsvinder vandstæren igen, og da der kun er en håndfuld ynglepar i Danmark, så må vi vente et halvår, før vi igen får besøg af denne spændende fugl.

Share.

Der er lukket for kommentarer.