Verdens bedste til orienterings-løbedisciplinen biathlon bor i Skørping

0

Verdensmestrene i biathlon, en speciel disciplin inden for orienteringsløb, hedder Mette Møller Nielsen og Jes Mose Jensen. De er fra Skørping og er netop er vendt hjem fra Lahti i Finland med ikke færre end fem (5..!) VM medaljer – tre guld, en sølv og en bronze.

Sportsgrenen hedder biathlon orientering og kræver både fysik, teknik og mentalt overskud. Grundlæggende gælder det om at finde orienteringsposter i skoven kombineret med et skydemoment undervejs eller som afslutning på de enkelte discipliner. 

Den mentale styrke fik Mette hurtigt brug for, da hendes bagage var over et døgn forsinket, og hun derfor måtte i shopping-center for at købe løbetøj og andet materiel på vej til stævnepladsen inden start. 

Orienteringsløb og skydning

Biathlon orientering består som nævnt af orienteringsløb og skydning. 

Har man set skiskydning, live eller på TV, ved man hvad skydningen går ud på: At ramme en lille sort prik 50 meter væk, med puls og mælkesyre pumpende rundt i kroppen. 

Den fysiske udfordring er orienteringsløb – så ikke blot skal man fysisk presse sig selv i terræn –  man skal også bruge hovedet og finde den hurtigste vej mellem posterne. 

Nogle svære finske skove..!

Den tekniske formåen fik begge så rigeligt brug for, da de finske skove kan betegnes som temmelig svære; – især de mange sten, manglen på stier og et ganske detaljeret kurvebillede var en god udfordring for verdensmestrene. 

– Når så alle poster er fundet, kommer man ind på skydebanen, og så gælder det pludselig om at få pulsen mest muligt ned og mentalt lade om til at kunne ramme på skydebanen, fortæller de to verdenselite-løbere fra Skørping. 

– Ganske som i skiskydning, bliver man straffet for fejl – på klassisk distance er straffen 2 minutters tillæg pr. forbier, og på sprint og stafet er straffen en løberunde, som tager ca. 40 sekunder for sprint og 90 sekunder for stafets vedkommende.

Vandt på klassisk distance – biathlons ”Kongedisciplin”

Begge vandt på den lange klassiske distance – også kaldet ”kongedisciplinen” – og Mette gentog succesen på sprinten dagen efter. Her måtte Jes se sig slået med sølle 14 sekunder og dermed nøjes med sølv. 

Det var dog ikke helt slut endnu – på stafet blev det til en bronzemedalje til Jes. 

Det er ikke første gang, parret vinder VM medaljer. De har begge været aktive i mange år og taget deres del af medaljer til forskellige mesterskaber. 

Mette har dog holdt pause siden 2014. Stress satte dengang en stopper for det hele, men hun har nu fundet den balance, der gør det muligt at være med igen. 

Share.

Der er lukket for kommentarer.