Vil du fjerne mosset i græsplænen..? – Næsten halvdelen af haveejerne vil ikke

0

Mos i græsplænen er noget irriterende noget, synes de fleste. Ja, sikkert næsten alle haveejere. Og mange kæmper både en indre og en fysisk kamp imod dét, som hellere burde forefindes i bunden af juledekorationen end i bunden af havens grønne prydtæppe.

Fire ud af ti haveejere har dog så afslappet et forhold til mosset, at de vælger at slappe lidt af i stedet for at kaste sig ind i den ulige kamp. Det viser en undersøgelse, analyseinstituttet YouGov for nyligt lavede for Bolius, Boligejernes Videncenter.

Og måske har de fat i den lange ende, de haveejere som vælger at tage lidt mere afslappet på mos-situationen end andre: Kampen mod mos i græsplænen er nemlig lidt som den kendte græske mytologiske historie om Sisyfos, som skulle trille en stor sten op på toppen af bjerget: Hver gang han næsten var oppe med stenen, rullede den ned igen, og han kunne starte forfra..! Mosset kommer nemlig igen. I hvert fald hvis man efter mosfjernelsen passer græsplænen på samme måde som før.

Hvornår..?

HVIS NU man er en af de haveejere, som gerne vil begrænse mængden af mos i græsplænen, så er det NU, der skal sættes ind, hvad enten der bruges rive, kemikalier, vertikalskærer elle rnoget helt fjerde i kampen.

Mosbekæmpelsen virker nemlig bedst, når den sker i samarbejde med græsplænens årscyklus.

Græsplænen skal medvirke til at holde mosset væk ved at være i god vækst umiddelbart efter mosfjernelsen, og derfor er det ikke nogen god idé at fjerne mos i en tør sommer eller om efteråret, når græsset skal til at gå i vinterdvale.

Fjerner man mest muligt af græsplænens mos inden udgangen af april, er der gode chancer for et godt resultat, fordi græsplænen derefter burde være i topform til selv at klare resten, hvis den holdes klippet i en græshøjde på omkring 4 cm.

Klippes græsplænen hårdere ned, får den sværere ved at modstå diverse ”angreb” udefra.

Det er altid en god idé at strø et lille lag såkaldt ”topdressing” ud over området, hvor der er fjernet mos, og eventuelt efterså med lidt græsfrø. Topdressing blandes af én del sand og to dele kompostmuld.

Desuden lønner det sig at ”lufte” plænen, fx ved at stikke huller med en havegreb, så vand og luft lettere trænger ned til græsrødderne.

Og så lige det allervigtigste: Græsplænen skal være gødet korrekt, for hvis græsset mangler næring, er den hårde kamp mod det bløde mos næsten tabt på forhånd.

FACTS OM MOS

– I Danmark har vi over 400 arter af ”bladmos”

– mos har ingen rødder, men hæftetråde

– mossets lette formeringssporer spredes fx med vind eller vand og danner nye områder med mos, hvis livsbetingelserne er i orden

Share.

Der er lukket for kommentarer.