Rikke fra Støvring har præsteret det umulige: Fra krykker og opgivelse til halvmarathon

0

I december 2009 ændrede livet sig for den dengang 25 årige Rikke Krogh Christensen på et splitsekund: Hun blev involveret i en rideulykke og pådrog sig et brud på hoften, og kunne som følge heraf ikke bruge sit ene ben. Efter flere års forgæves forsøg med operation og behandlinger, måtte lægerne til sidst konkludere, at Rikke var dømt til at tilbringe resten af livet på krykker. 

Det nægtede hun imidlertid at acceptere, og satte sig et mål, som selv for mange med normal førlighed kan virke uopnåeligt: Hun ville kunne løbe 5 km. 

Nu kan Rikke ikke blot løbe 5 km, – hun har netop gennemført sin første halvmarathon, altså godt og vel 21 km..!

Det hele startede en helt almindelig dag for ca. 10 år siden, hvor Rikke, som så ofte før, var ude at ride. 

Som lyn fra en klar himmel, lå hun pludselig på jorden med stærke smerter i hoften. 

Under faldet var hesten kommet til at træde på hende, og på sygehuset kunne man konstatere, det havde medført et mindre hoftebrud. 

Det ene ben kunne hun heller ikke bevæge, og selv efter bruddet var helet, var der et halvt år senere ingen forbedringer at spore. 

Operation uden virkning – ”ville aldrig kunne gå igen”

Lægerne valgte derfor at operere hoften, men det hjalp ikke, og på trods af yderligere to år med diverse behandlinger og fysioterapi forblev tilstanden uændret. I 2012 modtog Rikke derfor den nedslående besked, at hun ikke ville komme til at gå igen og måtte derfor se frem til et liv på krykker.

”Op på hesten igen..!”

Ironisk nok skulle det dog vise sig, at det netop blev heste, som nogle år senere blev vendepunktet for Rikke. Hun blev nemlig enig med sin nye læge om at forsøge behandling med ride-fysioterapi. 

De første gange kunne hun ikke engang stå op bagefter, men efterhånden fik kroppen mere og mere styrke. 

Trods stærke smerter nægtede Rikke at give op, for på ryggen af hesten glemte hun smerterne for en stund. 

Efter et par måneder kunne træningsmængden øges, og Rikke fik tilmed lov til at ride hesten alene i weekenderne. Til sidst havde hun genvundet så meget styrke i kroppen, at lægerne i 2015 mente, hun kunne begynde at gå igen uden støtte.

Som supplement til hesten begyndte Rikke også at cykle en lille smule, men hun flyttede i 2016 fra Aarhus til Støvring, hvilket gjorde det svært at holde fast i ridningen. I stedet cyklede hun mere og mere og kunne takket være en speciel benskinne øge sine gå-distancer gradvist.

Men den øgede aktivitet havde også en pris, for al motion var forbundet med stærke smerter for Rikke, og i 2017 gik det galt. Hun besvimede af smerte, og skadede i faldet både sin skulder og meniske i hånden – så nu var både cykling og ridning pludselig besværliggjort.

Endnu en operation

Skulderen blev ved med at drille, og i 2018 gennemgik hun derfor endnu en operation, som desværre resulterede i en fastlåst og frossen skulder. Rikke blev derfor sendt på en masse gåture af sin læge, og kunne efterhånden øge distancen; – så fik hun mere blod på tanden igen…!

I et opslag på nettet så hun, at Støvring Løbeklub tilbød et begynder program, hvor man kunne lære at løbe 5 km. 

Det lykkedes Rikke at få lokket kæresten René med på idéen – for så kunne han jo gribe hende, hvis det gik galt, tænkte hun. Selvom træningen var forbundet med en del smerter i ben og skulder i starten, begyndte kroppen efterhånden at løsne sig op og få styrke.

Et nyt, ”vanvittigt” mål

Efter 12 ugers forløb gennemførte Rikke de 5 km løb uden pause, men var nødt til at holde en træningspause kort efter, fordi hånden skulle opereres. På vej til den operation satte hun sig et nyt mål, som for 5 år siden havde været fuldstændig utænkeligt: Hun ville gennemføre et halvmarathon til Aalborg Halvmarathon 2019.

Gennem hele foråret har Rikke derfor fulgt træningen målrettet i klubben mod sit livs løb. Hun og René har trænet med klubkammeraterne i al slags vejr og sågar med en nyopereret og indbunden hånd. 

Målet nået den 12. maj..!

I søndags den 12. maj 2019 krydsede Rikke så målstregen i Aalborg, efter at have tilbagelagt 21,1 km. 

Efter løbet skrev hun følgende på sin facebookside: ”If you can dream it – you can do it” og det må hun om nogen siges at være et levende bevis på. Rikke har bevist overfor alt og alle, og mest af alt sig selv, at man med jernvilje kan overvinde næsten alt og fortæller med et smil på læben, at handicapskiltet til bilen for længst er pakket lang langt væk.

Share.

Der er lukket for kommentarer.